ANKARA Yurt dışındaki Suriyelilerin kurduğu bazı sivil toplum kuruluşları (STK), Suriye'ye sınır ötesi insani yardımların kesintiye uğratılmaması çağrısında bulundu.

Suriye'ye uluslararası insani yardımlar, Türkiye üzerinden sadece Cilvegözü Sınır Kapısı aracılığıyla yapılıyor. Sınır kapısının açık kalması ve yardımların devam edebilmesi için söz konusu mekanizmanın, BMGK tarafından yenilenmesi gerekiyor.

Sınır kapısını açık tutan mekanizmanın süresi 11 Temmuz'da 6 aylık süreyle uzatılmıştı.

Yurt dışındaki Suriyelilerin kurduğu bazı STK'lerin oluşturduğu Amerikalı Suriyelilerin İnsani Yardım Kuruluşları Koalisyonu (ARCS), "Suriye'ye yapılan bu yardımlarda BMGK'nin yetkilendirilmesinin hukuki olarak gerekli olup olmadığını" araştırdı.

ARCS'nin merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Uluslararası Adalet Odaları (Guernica 37) ile yürüttüğü çalışmada, söz konusu insani yardımların yasal olduğu ve bunun politize edilmemesi gerektiği vurgulandı.

ARCS'nin paylaştığı raporda, Suriye'ye yapılan sınır ötesi uluslararası yardımların "Suriye'nin egemenliğini ihlal etmediği" kaydedildi.

"Sınır ötesi insani yardımlar, devletler ve BM kuruluşları için yasaldır." ifadesinin yer aldığı raporda, Suriye'ye sınır ötesi uluslararası insani yardımların ihtiyaç sahibi milyonlarca sivil için büyük bir önem taşıdığı ve bu yardımların devam etmesi gerektiğinin altı çizildi.

- BM'nin Suriye'ye insani yardımları

BM'nin Suriye'ye uluslararası yardımların yapılmasına imkan tanıyan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla 2014'ten bu yana milyonlarca kişiye ulaşılıyor. Özellikle zorla yerinden edilerek Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'e sığınan halk, bu insani yardımlara bel bağlıyor.

2020'ye kadar gıda, ilaç, tıbbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararası insani yardımlar, 2'si Türkiye'den olmak üzere 4 sınır kapısından gönderilirken Rusya'nın vetosu ve itirazları üzerine sınır kapılarının sayısı önce 2'ye indirildi. Daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü'nün karşısındaki Babülhava'nın açık tutulmasına onay verdi.

BMGK'nin, sınır kapısının açık kalması ve yardımların devam edebilmesi için söz konusu mekanizmayı yenilemesi gerekiyor.

Babülhava Sınır Kapısı'ndan her ay 1000'den fazla insani yardım tırı Suriye'ye giriş yapıyor. BM, uluslararası yardım kuruluşları, Türkiye, ABD ve Batılı ülkeler, yardımların gönderileceği sınır kapılarının sayılarının artırılmasını istiyor.

Rusya, insani yardımların Suriye içinde rejim kontrolündeki bölgelerden yapılması gerektiğini savunuyor.