Milli Eğitim Bakanlığının ödül listesini açıklamasının ardından göze çarpan önemli hususlarla ilgili CHP Milletvekili Yıldırım Kaya açıklama yaptı. Konuyu TBMM gündemine taşıyan Kaya, ödül alan öğretmen sayıs, kadın öğretmen ve idarecilerin oaranı gibi hususları Bakan Özer'e sordu.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya konuyla MEB ödül listesi ile lgili şu açıklamayı yaptı:

Milli Eğitim Bakanlığı, 2021 yılında ödül alan personellerinin listesini Tebliğler Dergisi eylül sayısında yayınladı. Listeye göre, Milli Eğitim Bakanlığı 2021 yılında toplam 11 bin 657 personeline ödül verdi.

2021 yılında ödül verilen personelin büyük çoğunluğunun müdür, müdür yardımcısı ve şube yöneticilerinden oluştuğu;  ödül alan öğretmen sayısının ise sadece 3 bin 966’da (yüzde 34) kaldığı görüldü. Ödül verilen kadın öğretmen ve yönetici sayısının azlığı ise üzüntü ve şaşkınlık yarattı.

Oysaki 2021-2022 eğitim-öğretim yılı verilerine göre Milli Eğitim Bakanlığında 1 milyon 139 bin 673 öğretmen çalışmakta;  öğretmenlerin 455 bin 294'ü erkek (yüzde 40), 684 bin 379'u (yüzde 60) ise kadınlardan oluşmaktadır.

Ödül verilen okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin büyük çoğunluğunun Eğitim-Bir-Sen üyeleri arasından seçildiği de iddialar arasında yer almaktadır.

Bu bilgiler kapsamında; TBMM Başkanlığına verdiğim soru önergesi ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e şu soruları sordum:

1.      1 milyon 139 bin 673 öğretmenin çalıştığı Milli Eğitim Bakanlığında, ödül verilen öğretmen oranı neden yüzde 34’te kalmıştır?

2.      Kadın öğretmen oranı yüzde 60 olmasına rağmen ödül verilen kadın öğretmen ve yönetici sayısı neden yok denecek kadar az olmuştur?

3.      Ödül verilen okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin büyük çoğunluğunun Eğitim-Bir-Sen üyeleri arasından seçildiği iddiaları doğru mudur?

4.      Ödül verilenlerin üye oldukları sendikalara göre sayıları ve dağılım oranları kaçtır?

5.      Ödül verilen kadınların sayısı ve oranları yıllara göre kaçtır?

6.      Milli Eğitim Bakanlığında kaç kadın müdür ve müdür yardımcısı çalışmaktadır?

7.      Milli Eğitim Bakanlığı il, ilçe, şube müdürleri ve yardımcılarının kaçı kadındır?

8.      Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan kadın oranına yakın oranda, kadın yönetici atanmamasının nedenleri nelerdir?

9.      Milli eğitim Bakanlığında kadınlara karşı ayrımcılık mı yapılmaktadır?

10.  Kadınların hak ettikleri görevlere gelmesi için Bakanlığınızca bir çalışma yapılacak mıdır?

Hafızlık Türkiye Finali Kız Öğrenciler Yarışması Adana’da Yapıldı.
Hafızlık Türkiye Finali Kız Öğrenciler Yarışması Adana’da Yapıldı.
Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

24 Eylül 2022