Koronavirüsün pandemisinin hayatı uzun bir süre felç etmesinin ardından bir süredir rahat bir nefes alan dünyaya, in'den yeni bir virüs alarmı geldi. Langya virüsüne ilk olarak 2019 yılında rastlanmış  fakat Koronavirüs'ün tüm dünyayı etkisi altına alması sebebiyle çalışmaların yönü değişerek ve bir daha 'Langya' virüsü için bir çalışma yapılmamıştı. 

Tekrar gündeme gelen Langya virüsüne in'de yakalanan şu an onlarca vaka olduğu ortaya çıktı. Yetkililerin virüse takibe aldığı bilgisi verildi. Bilim insanları doğada bulunan hayvanların üzerinde yaptıkları testlere göre 262 sivri farenin dörtte birinden daha fazlasında LayV bulunduğu açıklandı. Langya virüsün bulaştığı insanlarda özellikle yüksek ateş başta olmak üzere, iştahsızlık, öksürük ve kas ağrısı belirtilerine rastlandı. Şu an virüs sebebiyle bir ölüm kayıtlara geçmedi. LayV'nin insandan insana bulaşıp bulaşmadığı henüz bilinmiyor. 

VİRÜSÜN KAYNAĞI FARELER OLABİLİR

Uzmanlar, virüsün muhtemelen hayvanlardan insanlara bulaştığını söyledi. Vahşi hayvanları test eden araştırmacılar, 262 farenin dörtte birinden fazlasında LayV viral RNA'sını buldu. 

New England Journal of Medicine'de (NEJM) adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları “Bu durum kır faresinin virüs için doğal bir rezervuar olabileceğini düşündürüyor” dedi. Bununla birlikte, virüs ayrıca  keçilerin yüzde 2'sinde ve köpeklerin yüzde 5'inde tespit edildi.