TAİZ (AA) - Yemen'de yüzlerce kişi, yaklaşık 8 yıldır Husiler tarafından alıkonulan Islah Partisi yetkililerinden Muhammed Kahtan'ın serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenledi.

Ülkenin güneydoğusundaki Taiz şehrinde, Islah Partisi'nin çağrısıyla yüzlerce kişi Özgürlük Meydanı'nda toplandı.

Ellerinde, "Kahtan, halktan yana olmasının bedelini ödeyen siyasi bir semboldür" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler Kahtan'ın özgür bırakılması çağrısında bulundu.

Islah Partisi Taiz Basın ve Kültür Dairesi Başkanı Ahmed Osman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahtan'ın tutukluluğundan ve serbest bırakılması için yeterli çabanın gösterilmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Kahtan'ın akıbetinin belirsizliğini koruduğunu belirten Osman, Yemenli siyasetçinin bir an önce serbest bırakılması için girişimde bulunulması çağrısı yaptı.

- Kahtan'ın tutuklanması

Kahtan, 5 Nisan 2015'te ev hapsinde bulunduğu sırada Husiler tarafından Sana'daki evinde tutuklanmıştı.

Yemenli siyasetçinin ailesi, tutuklanmasının ardından kimsenin kendisiyle iletişime geçemediğini söylemiş, hayatından endişe duydukları Kahtan'ın nerede tutulduğunu da bilmediklerini ifade etmişti.

Yemen'deki İslami eğilimli en büyük siyasi oluşum olan Islah Partisi'nin Yönetim Kurulu Üyesi Kahtan, ülkenin öne gelen politikacılarından biri olarak kabul ediliyor.

Kahtan, Yemen'de hükümet ile Husiler arasında Birleşmiş Milletler'in (BM) gözetiminde yürütülen müzakerelere Islah Partisi temsilcisi olarak katılmıştı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 11 Mart'ta Yemen hükümeti ile Husiler arasındaki Yemen Esir Takası Denetleme Komitesi'nin 7'nci Toplantısı'nın İsviçre'de başladığını duyurmuştu.

İsviçre'deki istişarelerin yaklaşık iki hafta sürmesi bekleniyor.

- Stockholm Anlaşması ve esir takası

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen hükümeti ve İran destekli Husiler arasında 2018'de "esir değişimi, Hudeyde'de ateşkes, limanlar ve Taiz'in durumuyla" ilgili Stockholm Anlaşması imzalanmıştı.

Stockholm Anlaşması'ndan sonra birçok kez esir değişimi için masaya oturan taraflar, Ekim 2020'de savaşın başlangıcından beri en büyük esir takasını gerçekleştirmişti. Bu kapsamda 15'i Suudi Arabistan, 4'ü Sudan vatandaşı toplam 1056 kişi serbest bırakılmıştı.

Husiler, geçen yıl 28 Mart'ta da hükümet ile her iki taraftan toplam 2 bin 223 esirin takası konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Yemen hükümeti ise ülkenin güneybatısındaki Taiz iline düzenlenen saldırının ardından 29 Ağustos'ta Husilerle Ürdün'de yürütülen görüşmeleri askıya aldıklarını açıklamıştı.