RİYAD Yemen Genelkurmay Başkanı Sağir bin Aziz, Suudi mevkidaşı Feyyaz bin Hamid er-Ruveyli ile Husilerin Yemen'in petrol limanlarına yönelik saldırılarını ve ortak endişe konularını görüştü.

Hükûmete bağlı SABA ajansında yayımlanan açıklamaya göre, Bin Aziz ile Suudi mevkidaşı er-Ruveyli ve Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanı ve Suudi Arabistan Genelkurmay Başkan Yardımcısı Mutlak bin Salim el-Eziyma başkent Riyad'da bir araya geldi.

Görüşmede, ortak ilgi alanları ile iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasındaki ilişkiyi güçlendirmenin yollarının yanı sıra Yemen'de İran destekli Husilerin ülkedeki petrol limanlarına yönelik saldırıları ve ortak endişe konuları ele alındı.

Yemen Genelkurmay Başkanı, Suudi mevkidaşı ile Eziyma'ya sahadaki tüm gelişmeler ile Husi milislerin petrol limanlarını hedef alan son saldırıları hakkında bilgi verdi.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan haberde ise Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı er-Ruveyli ile Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanı Eziyma'nın bin Aziz ile görüşmesinde "Suudi Arabistan, Husi milislerinin Yemen'deki darbesini sona erdirmek için meşru hükûmeti ve Yemen silahlı kuvvetlerini desteklemeye devam edecek." ifadesine yer verildi.

- Yemen'deki çatışmalar ve geçici ateşkes

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan'da Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı. Taraflar arasında 6 ay süren ateşkes 2 Ekim'de yerel saatle 19.00'da sona ermişti.

Husiler, ekim ayında Hadramevt ilinin idari merkezi Mukella kentinde bulunan Dabbe Petrol Limanı ile Şebve ilindeki En-Nuşeyme Petrol Limanı'nı hedef almıştı.

İran destekli Husiler, 9 Kasım'da da Şebve'deki Kuna Limanı'na saldırı girişiminde bulunmuş, limanda demirli bir tankeri hedef almaya çalışan Husilere ait İHA düşürülmüştü.