ADEN Yemen ordusu, İran destekli Husi milislerin Kızıldeniz'deki uluslararası kara sularında gemisavar füzesini test ettiğini bildirdi.

Yemen Savunma Bakanlığına ait "26 September Net" internet sitesinde yer alan habere göre, Ordu Sözcüsü Abduh Mecli, "Terörist Husiler, 17 Kasım Perşembe sabahı gemisavar füzesinin testini icra ettiler." ifadesini kullandı.

Gemisavar füzesinin Husi milislerin kontrolündeki başkent Sana'dan ateşlendiğini ve ülkenin batı kesiminde yer alan Kızıldeniz'deki uluslararası kara sularına düştüğünü belirten Mecli, Husilerin gemisavar füzesini test etme adımını yeni bir saldırı eylemi olarak nitelendirdi.

Gemisavar füzesini test etmenin arkasında İran Devrim Muhafızlarının olduğunu öne süren Mecli, uluslararası topluma uluslararası kara sularını koruma yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.

Konuyla ilgili Husilerden henüz bir açıklama yapılmadı.

- Yemen'deki çatışmalar ve geçici ateşkes

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan'da Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı. Taraflar arasında 6 ay süren ateşkes 2 Ekim'de sona ermişti.

İran destekli Husiler, 9 Kasım'da da Şebve'deki Kuna Limanı'na saldırı girişiminde bulunmuş, limanda demirli bir tankeri hedef almaya çalışan Husilere ait İHA düşürülmüştü.