Güneş alerjisine neyin sebep olduğunun henüz bilinmediğini söyleyen Öztürk, bazı ilaçların, parfüm, sabun, krem gibi bazı kimyasalların ya da bazı bitki yaprakları ve otların güneş ışınları ile birleştiğinde ciltte kaşıntılı egzama benzeri görünüme yol açtığını söyledi. Bulguların kişilerin bu maddelere temas ettikten sonra, güneş ışığına maruz kaldığında ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Ayşe Bilge Öztürk şöyle devam etti:

Tanı genellikle öyküye dayalıdır. Tedavide yüksek koruyucu faktörlü güneş kremleri mutlaka kullanılmalı. Güneş koruyucular güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli, her 2 saatte bir, ayrıca yıkanma ve kurulanma sonrası tekrarlanmalı. Unutulmaması gereken konu yazın oluşan her döküntünün güneş alerjisi olmayabileceğidir. Bu nedenle deride döküntü geliştiğinde mutlaka bir uzman görüşü alınmalı ve tedavi, doktor önerisi doğrultusunda planlanmalı.” 

Özellikle cilt kanseri, egzama, dermatoz, fotosensitivite gibi cilt hastalığı olanlar ve lupus gibi romatolojik hastalığa sahip olanların mutlaka güneşten uzak durmaları gerektiğinin altını çizen Öztürk, “Güneşe çıkmak bu hastalıklarda cilt duyarlılığını artırarak hastalık alevlenmelerine sebep olabilir. Kronik hastalıkların güneş alerjisi ile bir ilgisi gösterilmemiştir. Ancak güneşe yoğun maruziyet cilt kanseri gibi bazı hastalıklara duyarlılık yaratır. Ancak bu alerji olarak tanımlanan bir durum değildir. Güneş alerjisi farklı alerjiler ile görülebilir veya kronik yani 6 haftadan uzun süren kurdeşen (ürtiker) ile ilişkili olabilir” diyerek sözlerini noktaladı.

GÜNEŞ ALERJİSİ'NİN BELİRTİLERİ NELERDİR

* Döküntü
* Kızarıklık
 * Kaşıntı veya ağrı
* Ciltte büyük hale gelebilen topaklar
* Ciltte soyulma, kanama ve kabuklanma
* Cilt kabarcıkları.

GÜNEŞ ALERJİSİNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ 

Güneş alerjisi belirtilerini önlemek için çok yüksek faktörlü (50+) güneş koruyucu kullanılması tavsiye ediliyor. Her iki saatte bir koruyucu krem bolca uygulanmalıdır. Hassas bölgeler için de güneş kremi de kullanabilirsiniz. Ayrıca güneşten koruyucu özelliği olan güneş gözlüklerinin kullanılması tavsiye edilir. Lezyonlar ortaya çıkarsa, gölgeye gitmeniz ve etkilenen bölgeleri hemen kapatmanız önerilir. Diğer yandan güneş ışınının en zararlı olduğu saatler olan 11-16 arasında dışarıda bulunmaktan da kaçınmanız gerekiyor.