Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınav ve eğitimi tarihler belli oldu ne zaman
Uzman öğretmenlik eğitimi tarihi belli oldu. Bununla birlikte başöğretmenlik eğitimi tarihleri de açıklandı. MEB, öğremtenlik kariyer basamaklarının önemli aşamasını teşkil eden eğitimlerin tarihlerini açıkladı. Peki uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitimleri ne zaman başlayacak, ne zaman bitecek? İşte detaylar...
Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlik kariyer basamakları ile ilgili sınav öncesi yapılacak olan eğitimlerin tarihini açıkladı.

BAŞÖĞRETMENLİK SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK
MEB tarafından açıklanan Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavına ilişkin takvime göre, uzman öğretmenlik eğitimleri 18 Temmuz 2022-5 Eylül 2022, başöğretmenlik eğitimleri de 18 Temmuz-19 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Başvuru yapacak olan öğretmenler yazılı sınav için 26 Eylül-3 Ekim arasında başvuru yapılabilecekler. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 19 Kasım 2022'de 81 ilde gerçekleştirilecek. Sınav sonuçları, 12 Aralık 2022'de duyurulacak.

Sınavı kazanan ve sertifika almaya hak kazanan öğretmenlerin sertifikaları, 4 Ocak 2023'te düzenlenecek ve uzman öğretmen/başöğretmen unvanı alan öğretmenler, 15 Ocak 2023'ten itibaren bu unvanlar için öngörülen eğitim öğretim tazminatından yararlandırılacak ve maaşlara uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik farkları yansıtılacak.

UZMAN ÖĞRETMENLİK BAŞVURU ŞARTLARI
Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'na yazılı sınava başvuru tarihinin son günü itibarı ile adaylık dahil öğretmenlikte 10 yıl hizmeti bulunan öğretmenler başvurabilecek, Başöğretmenlik Eğitim Programı'na ise yazılı sınava başvuru tarihinin son günü itibarı ile uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan uzman öğretmenler başvuru yapabilecekler.

Milli Eğitim bakanlığına bağlı resmi eğitim kurumlarında öğretmen / uzman öğretmen olarak görev yapanlardan Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitim Programı'na başvuruda bulunanların şartları taşıyıp taşımadıkları ve Aday Öğretmenlik ile Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan il komisyonlarınca değerlendirilecek.

Uzman öğretmenlik için başvuracak öğretmenler ve başöğretmen ünvanı için başvuruda bulunacak öğretmenler/uzman öğretmenlerde aranan şartlardan biri olan mesleki gelişim çalışmaları, Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumları ve özel öğretim kurumlarında görev yapan tüm branş/alan öğretmenlerinin her bir alandaki görevlerden en az birini yapabilecekleri şekilde "Eğitim Öğretim ve Rehberlik alışmaları, Yönetime Katılım alışmaları ve Araştırma Geliştirme alışmaları" olmak üzere üç alan olarak belirlendi.

Millî Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı resmî eğitim kurumları ve özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmen/uzman öğretmenlerden uzman öğretmen/başöğretmen unvanı için başvuruda bulunacakların mesleki gelişim çalışmalarını tamamlayabilmeleri için üç çalışma alanından en az ikisinden birer çalışma yapmaları gerekecek.