Bugün, 24 Temmuz 2025 Perşembe
  • BIST 100

    10689,05%0,92
  • DOLAR

    40,47% 0,05
  • EURO

    47,77% 0,25
  • GRAM ALTIN

    4385,42% -0,46
  • Ç. ALTIN

    7022,06% -1,22

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tazminatlarının ödenmesinde sevindirici haber TÖB SEN’den geldi

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tazminatlarının ödenmesinde sevindirici haber TÖB SEN’den geldi

Eğitim 4.01.2025 23:29:00 0
Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tazminatlarının ödenmesinde sevindirici haber TÖB SEN’den geldi

Milyonlarca öğretmeni yakından ilgilendiren uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) getirdiği yeni düzenlemeler ilk etapta olumlu karşılansa da, beraberinde bazı hakkaniyet sorunlarını ve mağduriyetleri de getirdi. Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN), bu sorunlara dikkat çekerek MEB nezdinde girişimlerde bulundu ve öğretmenler için önemli bir müjde verdi.

Hizmet Yılı ve Asker Öğretmenlik Süresi Tartışması

TÖB-SEN, öğretmenlerin yaşadığı en büyük sorunlardan birinin hizmet yılı hesaplamasındaki adaletsizlik olduğunu vurguladı. Özellikle daha önce farklı kamu kurumlarında (polislik, memurluk, subaylık vb.) görev yapmış öğretmenlerin, bu kurumlardaki hizmet sürelerinin öğretmenlikteki uzmanlık ve başöğretmenlik hesaplamalarında dikkate alınmaması büyük bir mağduriyet yaratıyor. Sendika, 'Örneğin, kamuda 18 yıl çalışmış ve derece kademesi 1/4 olmasına rağmen öğretmenlikteki süresi 7-8 yıl olan öğretmenlerin uzman öğretmen olamaması büyük bir haksızlık' ifadeleriyle bu durumu özetledi. Bu durumun, öğretmenlerin hem ekonomik kayıplara yol açtığı hem de öğrenciler nezdinde saygınlıklarını zedeleyen sorulara maruz kalmalarına neden olduğu belirtiliyor.

Bir diğer önemli tartışma konusu ise asker öğretmenlik süresi. TÖB-SEN, askerliğini asker öğretmen olarak yapan öğretmenlerin, temel askerlik eğitimi sonrasındaki fiili öğretmenlik sürelerinin uzman öğretmenlik hesaplamalarında dikkate alınması gerektiğini savunuyor. Asker öğretmenlik yapmayanların ise bu sürenin hizmetten sayılmamasının hak kaybına yol açtığına dikkat çekiliyor. Sendika, bu konuda tüm askerlik türlerini kapsayacak ve askerlik hizmetinin tamamını hizmet süresinden sayacak şekilde yeni bir düzenleme talep ediyor. Bu talebin gerekçesi, askerlik görevinin devlet hizmeti kapsamında değerlendirilmesi ve tüm öğretmenlere eşit şartların sağlanması gerekliliği.

TÖB-SEN'den MEB'e Çağrı: Eşitlik ve Hakkaniyet Vurgusu

TÖB-SEN, MEB'e çağrıda bulunarak bu mağduriyetlerin ivedilikle giderilmesini ve tüm öğretmenlerin eşit şartlarda değerlendirilmesini talep ediyor. Sendika, yapılacak düzenlemelerin hakkaniyetli olmasının, tüm öğretmenlerin kariyer hedeflerine ulaşabilmesi açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor. Eşitlik ilkesinin gözetilmemesi durumunda, öğretmenler arasında motivasyon kaybı ve adaletsizlik duygusunun derinleşebileceği uyarısında bulunuluyor.

Müjdeli Haber: Tazminatlar Hak Edildiği Tarihe Göre Ödenecek

Tüm bu sorunların yanı sıra, TÖB-SEN öğretmenlere önemli bir müjde verdi. Sendika, uzmanlık ve başöğretmenlik mali haklarının, tüm şartları taşıdığı gün itibarıyla hak edildiğini duyurdu. Sertifikaların bu tarihe göre düzenleneceği ve başvuruların sonuçlanması 15 Ocak sonrasına sarksan bile öğretmenlerin hak ettikleri tazminatların ek bordro ile Ocak ayında ödeneceği bildirildi. Bu açıklama, özellikle başvuru sonuçlarını bekleyen öğretmenler arasında büyük bir memnuniyet yarattı. Bu müjde, TÖB-SEN'in MEB nezdindeki girişimlerinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Öğretmenlerin uzmanlık ve başöğretmenlik süreçlerinde yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için TÖB-SEN'in başlattığı girişimler ve MEB'e yaptığı çağrılar önemli bir adım olarak görülüyor. Özellikle tazminatların hak ediş tarihine göre ödeneceği müjdesi, öğretmenler için olumlu bir gelişme. Ancak hizmet yılı ve asker öğretmenlik süresi gibi konulardaki belirsizliklerin giderilmesi ve hakkaniyetin sağlanması için MEB'in ivedilikle harekete geçmesi bekleniyor. Bu düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle birlikte, öğretmenlerin motivasyonunun artması ve eğitim kalitesine olumlu katkı sağlanması hedefleniyor.

Yorum

Minik Leyla Aydemir Davasında Yeni Gelişme: Yargıtay, Beraat Kararını Bozdu!

İLKSAN'dan Öğretmenlere Dev Araç Kampanyası

YÖK Başkanı Özvar'dan Tercih Yapacak Adaylara Kritik Uyarı: "Yeni Bölümlere Dikkat!"

Şırnak’ta Görevli Genç Öğretmen Haci Karaalp Kansere Yenik Düştü

Eyyam-ı Bahur Türkiye'yi Esir Aldı! Uzmanlardan Kavurucu Sıcaklar ve Yangın Riski Uyarısı!

LGS Tercih Süreci Bitiyor: Binlerce Öğrencinin Tercihi İptal Edilebilir

Memur-Sen'den Tarihi Toplu Sözleşme Talepleri Açıklandı: Yüzde 88 Zam, Kira Yardımı, Bayram İkramiyesi!

Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen Normunda Dev Değişiklikler Geliyor

Konya’da Otobüs Durağında Dehşet: Komşusunu Tornavida ile Yaraladı!

Eskişehir Yangın Faciası: 10 Şehidimizin Kimlikleri DNA Testiyle Belirlenecek!

TÜİK Raporu Açıkladı: İstihdamda En Güçlü Branşlar Belli Oldu

2025’in Rekor Promosyonları Açıklandı: Öğretmenlere 90 Bin TL’ye Varan Ödeme!

Ali Yalçın’dan Memurlar İçin Zam Manifestosu: %88’e Varan Artış Talebi

Cumhurbaşkanı, Bakan ve Milletvekillerinin Zamlı Maaşları Belli Oldu

Kamu Sen 8. toplu sözleşmede memurlara yönelik taleplerini açıkladı

MEB’den 675 İmam Hatip Öğretmenine Yaz Eğitim Etkinliği

Malatya’da Askeri Araç Kazası: 1 Şehit, 1 Yaralı

Polis Teşkilatına Dev Takviye Yolda! 12.700 Yeni Polis Alımı Müjdesi, İlanlar Geliyor

MEB’e Uzmanlık Çağrısı: Kariyer Kılavuzu Ne Zaman Yayınlanacak?

MEB’den Yılın Son Yönetici Ataması: Göreve Dönüş Takvimi Açıklandı

Eskişehir'den Yürek Yakan Haber: Orman Yangınında 11 Kahraman İşçi Şehit Oldu!

Bursluluk Sınavı Ödemelerine Temmuz Zammı: Yeni Tutar Ne Zaman Yatacak?

Berke Akçam olimpiyat şampiyonu oldu

MEB ve Yeşilay'dan Bağımlılıkla Mücadelede Dev Hamle

DENİZLİDE BİR HUKUK ZAFERİ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Johnson Mektubundan Tayfun’a…

Memur maaşına %93 zam ve 7.500 TL telafi zammı için Kahveci’den açıklama

Harp Okulu Hayaliyle Başlayan Yolculukta Aile Faciası! 3 Kişi Hayatını Kaybetti.

2026 Memur Maaş Zammı Talebi Açıklandı: Kamu-Sen’den %30 + %20 Artış İsteğ

EYSEN’den Şube Müdürlerinin Özlük Hakları İçin Kamu Denetçiliği Kurumu'na Başvuru

Yükleniyor

YAZARLAR