MEB İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet alışkan’ın selamlama konuşmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Şube Müdürü Haşim Tunca’nın başkanlığında okul yöneticileriyle yapılan toplantıda ilk kez bu yıl uygulamaya konulacak Öğretmenlik Kariyer Basamakları ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu.

Unvan Başvuruları İçin 10 Yıllık alışma Süreleri Şartı Aranacak
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan Eğitim Kurulu kararıyla belirlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'na, yazılı sınava başvuru tarihinin son günü itibarıyla adaylık dâhil öğretmenlikte 10 yıl hizmeti bulunan öğretmenler, Başöğretmenlik Eğitim Programı'na ise yazılı sınava başvuru tarihinin son günü itibarıyla uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan uzman öğretmenler başvurabilecek.
Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında öğretmen/uzman öğretmen olarak görev yapanlardan Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı ve Başöğretmenlik Eğitim Programı'na başvuruda bulunanların şartları taşıyıp taşımadıkları, Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan il değerlendirme komisyonunca ele alınacak.
Başvurular İçin Üç alışma Alanından En Az İkisinden Birer alışma Yapılmış Olması Gerekiyor
Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları için başvuruda bulunacak öğretmenler/uzman öğretmenlerde aranan şartlardan biri olan mesleki gelişim çalışmaları, Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumları ve özel öğretim kurumlarında görev yapan tüm branş/alan öğretmenlerinin her bir alandaki görevlerden en az birini yapabilecekleri şekilde "Eğitim Öğretim ve Rehberlik alışmaları, Yönetime Katılım alışmaları ve Araştırma Geliştirme alışmaları" olmak üzere üç çalışma alanı olarak belirlendi.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi eğitim kurumları ve özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmen/uzman öğretmenlerden uzman öğretmen/başöğretmen unvanı için başvuruda bulunacakların mesleki gelişim çalışmalarını tamamlayabilmeleri için, üç çalışma alanından en az ikisinden birer çalışma yapmaları gerekecek.
Belgeler MEBBİS’e Adaylar Tarafından Yüklenecek
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Mesleki Gelişim alışmaları ve Eğitim Programına İlişkin Yönerge eki EK-2 ve EK-3’te yer alan uzman öğretmenlik/başöğretmenlik mesleki gelişim
çalışmalarının yapıldığına ilişkin belgeler 07 Temmuz 2022 – 03 Ekim 2022 tarihleri arasında MEBBİS’ e adaylar tarafından yüklenecek.
Belirlenen takvime göre, eğitim programının başvuruları 1-10 Haziran arasında alınacak, uzman öğretmenlik eğitimleri 18 Temmuz-5 Eylül tarihlerinde 180 saat, başöğretmenlik eğitimleri de 18 Temmuz-19 Eylül arasında 240 saat olarak Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde uzaktan eğitim yöntemiyle Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden gerçekleştirilecek. Eğitim programını tamamlamayanlar uzman öğretmen/başöğretmen unvanı için başvuruda bulunamayacak.
Yazılı sınav için 26 Eylül-3 Ekim arasında başvuru yapılabilecek. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 19 Kasım'da 81 ilde gerçekleştirilecek. Sınav sonuçları 12 Aralık 2022'de duyurulacak.
Sertifika almaya hak kazanan, sınavda 70 puan alan tüm öğretmenler herhangi bir kontenjan olmaksızın uzman ve başöğretmenlik haklarını almış kabul edileceklerdir. Öğretmenlerin sertifikaları 4 Ocak 2023'te düzenlenecek ve uzman öğretmen/başöğretmen unvanı alan öğretmenler, 15 Ocak 2023'ten itibaren bu unvanlar için öngörülen eğitim öğretim tazminatından yararlandırılacak.
Yapılan bilgilendirmeler sonrasında soru cevap kısmının ardından toplantı sona erdi.