Eğitim Gücü Sen, Öğremtenlik Meslek Kanunu, Öğretmenlik Kariyer Basamakları ve uzman öğretmenlik sınavı ile ilgili etkinlik başlattı. Sendika tarafından yapılan açıklama şöyle:

Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Kariyer Basamakları Sınavına yönelik görüş ve eleştirilerimizi CİMER üzerinden ilgililere ulaştırmak için 18-24 Ekim 2022 tarihleri arasında bir hafta sürecek CİMER dilekçe etkinliği düzenliyoruz. Tüm eğitim çalışanlarını ve kamu eğitim sendikalarını ÖMK ve Kariyer Basamakları Sınavına karşı ortak duruş sergilemeye davet ediyoruz.

Özlük haklarımızın güvencesi olan, liyakat ilkesinin gözetildiği, mesleğimize hakkını veren bir meslek yasasının gerekliliğinin farkındayız. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun tüm paydaşların ortak sesi olamaması, taleplerimize yanıt vermemiş olmasına karşı sessiz kalamayız.

18 Ekim 2022-24 Ekim 2022 tarihleri arasında bir hafta süresince Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Kariyer Basamakları Sınavı ile ilgili eleştiri ve görüşlerimizi CİMER'e yazıyoruz. Ne kadar çok dilekçe ile katılım olursa konuya o denli dikkat çekileceği gerçeğini göz ardı etmeyelim. Resmi verilere göre 2021-2022 eğitim öğretim yılında 1 milyon 171 bin 891 öğretmenin görev yaptığını biliyoruz. Hedefimiz en az 100 bin dilekçenin yetkililere ulaştırılmasıdır.

Not: CİMER başvurusu yasal hakkımızdır. Düzenlenen etkinliğe katılım gösterirken 4 Haziran 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 31856 sayılı Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi Yönetmeliği'ne uygun şekilde hazırlanmış olan dilekçe örneğini farklılaştırarak göndermeniz, yasal sınırlar içinde bu hakkı kullanırken mümkün olduğunca farklı dilekçelerin daha çok dikkate alınması adına önem taşımaktadır.

EĞİTİM GÜCÜ SEN YÖNETİM KURULU

DİLEKE ÖRNEĞİ

............... T.C. kimlik numaralı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, .............. öğretmeniyim /psikolojik danışmanım. Bilindiği üzere Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda öğretmenlik, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen şeklinde kariyer basamaklarına ayrılmış, akabinde öğretmenlikte kariyer sisteminin uygulanmaya konulması için yayımlanan Öğretmenlik Kariyer Yönetmeliği çıkarılmıştır. Uzun yıllardan sonra Devlet Memurları Kanunu’na tabii olan Eğitim Hizmetleri Sınıfının kendine ait bir yasası olması, olumlu karşılanmış olsa da yasa mesleğin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalmıştır. Eğitim çalışanlarının özlük haklarının güvencesi olabilecek bir meslek kanununun eğitim çalışanları, akademisyenler ve sendikalardan oluşan tüm paydaşlarla değerlendirilerek hazırlanması gerekmektedir. 
Öğretmenler, uzman öğretmen ve başöğretmen unvanı ile özlük haklarında ekonomik kazanım elde edecektir. Ancak bu hakkı elde edebilmesi için getirilen sınav şartı,öğretmenliği bir ihtisas mesleği olarak kabul eden kanunlarımızla çelişmektedir. Ayrıca sınav, bilgiye dayalı bir ölçme yöntemidir. Öğretmenin mesleki deneyimi, bilgi ve donanımı tecrübe ile geliştirilir, sınavla ölçülemez. Bunun yanında öğretmenlik kariyer basamakları eğitimleri, MEB 1739 numaralı kanun 50/A maddesi 'Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler' hükmüne göre öğretmenin izin günlerine denk gelmektedir. Bu durum dinlenme hakkını güvence altına alan Anayasa'nın 50. maddesi ve Devlet Memurları Kanunu'nun 103. maddesinde yer alan 'öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar' hükmüyle çelişmektedir. Yönetmeliğin yasalara uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
Bilgilerinize saygılarımla arz ederim.