Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında uzman öğretmen ve başöğretmenlik kariyerleri için öğretmenleri sınava tabi tutacak. Sınav 19 Kasımda gerçekleştirilecek. MEB sınavı yapmaya hazırlanırken,öğretmenler de sınavın iptali için her türli etkinliği yapmaya devam ediyor.

Başlangıçta sosyal medya üzerinden sınavın iptali yönündeki taleplerini dile getiren öğretmenler, 1 Kasım'da Eğitim Bir Sen tarafından yapılan sembolik iş bırakma eylemi ile ilk derse girmeyerek, 2 kasım'da ise Türk Eğitim Sen haricindeki sendikaların neredeyse tamamı tarafından alınan iş bırakma eylemine katılarak taleplerini Milli Eğitim Bakanlığına duyurmaya çalıştı. Etleme Eğitim-İş, Eğitim Sen, Teç-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim Gücü-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, Özgür Eğitim-Sen, Eğitim Hak-Sen, Eksen Eğitim-Sen, İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen, Eğitimde Birlik-Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-Sen. katılarak iş bıraktı. (Türk Eğitim Sen'in de TBMM görüşmelerini beklediği, sınavın iptal edilmemesi durumunda etkili bir eylem yapabileceği kulislerde konuşıluyor). Ancak Milli Eğitim Bakanlığı tüm bu taleplere rağmen henüz konuya ilişkin bir geri adım sinyali vermedi.

Milli Eğitim bakanı Mahmut Özer, 600 binden fazla öğremtenin sınava girmek için başvuru yapmasını gerekçe göstererek, sınavın öğretmenler arasında kabul gördüğünü ve sınav iptali isteyen öğretmenlerin sayısının çok da fazla olmadığını iddia ediyor. Sınavın zorunlu olmamasını da yapılan eylemlerin dayanağını ortadan kaldırdığını iddia eden Bakan Özer de şimdiye kadar sınavın iptali için olumlu sinyal vermedi.

Ancak tüm sendikalara mensup öğretmenlerin çok büyük kısmının sınavın iptalini istediği eğitim camiasında oldukça iyi biliniyor. Hatta çok sayıda öğremtenin sendikasından istifa etmek için sınav gününü beklediği, sınavın iptal edilmemesi durumunda bazı sendikalardan tepki istifalarının artacağı da gerek sitemize gelen mesajlardan, gerek haberlerimize yapılan yorumlardan ve gerekse konuya ilişkin görüşlerini dinlediğimiz öğremtenlerden anlaşılıyor.

Sınavın iptali ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığından geri adım beklenmiyor. Anca yaşanan tepkilere siyasilerden karşılık gelebileceğive bu sorunun TBMM'de çözülebileceği konuşuluyor.

Öğretmenlersitesi olarak sürekli tekrarladığımız gibi, Milli Eğitim Bakanlığının bu sınavı yapmaktan vaz geçmesinin, eğitim camiasının beklentilerine yanıt olarak oldukça olumlu sonuç vereceğini ve sınavın iptal edilmesinin gerektiğini bir kez daha seslendiriyoruz.