Öğretmenler uzman öğretmenlik sınavının iptal edilmesini istiyor. Milli Eğitim Bakanlığının Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında düzenlediği Öğretmenlik Kariyer Basamakları eğitimlerinin sonunda öğretmenleri sınava tabi tutacak olması öğretmenlerin önemli bir kısmının tepkisini çekiyor. Bazı sendikalar da öğretmenlerin sınav iptali taleplerine destek çıkıyor. Peki öğretmenler uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavını neden istemiyor?

Milli Eğitim bakanlığının uygulamaya koyduğu kariyer basamakları sürecinde öğremtmenler önce eğitime alınıyor. Yaz tatili boyunca öğretmenlere yüzlerce video izlettiriliyor. Öğretmneler izledikleri bu videolardan sınava tabi tutulacaklar. Videoların çokluğu öğretmenlerin yaz tatilini yapamaması ve dinlenememesi anlamına geliyor. Ancak öğretmenler bu video eğitimlerinden çok rahatsız değiller. Uygulamaya tepkiler gelse de asıl tepki öğretmenlerin tabi tutulacakları Uzman Öğretmenlik sınavı.

UZMAN ÖĞRETMENLİK BAŞÖĞRETMENLİK ÖĞRETMENLERE NE GETİRECEK

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyerleri diğer kurumlarda elde edilen kariyerlerden çok farklı. Adı kariyer ancak özünde kariyer değeri taşımıyor. Örenk verecek olursak, Müdür yardımcılığı sınavına giren ve kazanan bir öğretmen bu kariyere atandığında artık öğretmenlikten farklı bir iş yapıyor. Müdürlük sınavına giren bir öğretmen de artık öğretmenlik yapmıyor ve öğretmenlikten tamamen farklı olan bir meslek icra ediyorlar. Doktorlardan örnek verecek olursak, uzmanlık sınavına giren doktorlar artık farklı alanda branşlaşıyor ve pratisyen hekimden farklı iş yapıyorlar. Kısacası sınavla alınan kariyerlerde mevcut işten daha farklı iş yapılıyor. İşin niteliği değişiyor. Ancak öğretmenlik kariyer basamaklarında böyle bir uygulama bulunmuyor.

Öğretmenlik kariyer basamakları kapsamında eğitim alan bir öğretmen sınava giriyor. Uzman öğretmen/başöğretmen oluyor ancak yaptığı iş değişmiyor. İcra ettiği öğretmenlik mesleğinde işin niteliği aynı kalıyor. Kısacası öğretmenler, uzman öğretmenler ve başöğretmenler aynı işi, aynı görevi yapıyor, aynı sorumluluğa sahip oluyorlar.

O ZAMAN UZMAN ÖĞRETMENLİK/BAŞÖĞRETMENLİK NE İŞE YARIYOR?

Yukarıda da belirtilen durumlar göz önüne alındığında uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyerinin öğremten maşına etkisinden başka bir katkısı ve anlamı olmadığı görülüyor. Öğretmenler sadece kağıt üzerinde bir kariyer yapmış oluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin halihazırda az olan maaşlarını artırmak için maaşlarını artırmak ve öğretmenliği daha cazip bir meslek haline getirmek için Öğretmen Kariyer Basamaklarını uygulamaya koymuş olabilir. iyi niyetli ve öğretmenin lehine olabilecek bu uygulama, iş sınava gelince tamamen farklı bir boyut kazanıyor ve Uzman Öğretmenlik Sınavı maaşı artırma sınavı hüvviyetine bürünüyor.

MEB NE YAPMAL?

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin tepkilerini dikkate alarak, Uzman Öğretmenlik Kariyer Basamakları uygulama aşamalarını gözden geçirmeli, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitimlerini daha uygulanabilir ve öğretmenlerin gelişimine katkı sağlayacak şekle dönüştürebilir. Öğretmenlerle ve sendikalarla görüşerek, uygulama içeriğinde değişikliğe gidilebilir.

Böylece aynı işi yapan öğretmenlerden aynı kıdem yılına sahip olanlar arasında maaş farkı olmaz, eşit işe eşit ücret verilmiş olur.

Böylece uzman öğretmenlik kariyer sınavını kazanamayan öğretmenler damgalanmaz. Velinin gözünde istenmeyen öğretmen olmaz. Müfettişlik sınavına girip kazanamayan öğretmenler (haklı olarak) gündeme bile gelmezken uzman öğretmenlik sınavında başarısız olan öğretmenler, veliler ve öğrenciler tarafından öğretmenlikte de başarısız görülebilirler.

ÖZETLE

Sınav varsa işin niteliği değişmeli, aynı işi yapmak için sınav yapılmamalı. MEB öğretmenlerin tepkilerini dikkate almalı, sendikaların sesine kulak vermeli.