Milli Eğitim Bakanlığının yapacağı uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavı için geri sayım başladı. Başvuru sürecini tamamlayan adaylar sınav gününü beklerken, kariyer sınavının iptali için de etkinlikler ve açıklamalar devam ediyor. Sendikalardan peş peşe açıklamalar ve eylem kararları geliyor. İşte Uzman öğretmenlik ve başöğretmtenlik sınavı, başvuruları, sınav sonuç tarihi ile ilgili detatlar ve sendikaların yaptığı açıklamalar:

UZMAN ÖĞRETMENLİK SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK SONULAR NE ZAMAN AIKLANACAK?

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyer sınavları 19 Kasım 2022’de 81 ilde yapılacak ve sınav sonuçları 12 Aralık 2022 tarihinde açıklanarak kamuoyuna duyurulacak.

UZMAN ÖĞRETMENLİK İİN BAŞVURU ŞARTLARI

Kariyer basamakları kapsamında uzman öğretmenlik için başvuruda bulunacaklarda; yazılı sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla aday öğretmenlik dahil öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunmak, öğretmen olarak görev yapıyor olmak, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak, öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik hazırlanan en az 180 saatlik 'Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlamış olmak, uzman öğretmenlik mesleki gelişim çalışmalarını tamamlamış olmak, şartları aranacak.

BAŞÖĞRETMENLİK BAŞVURU ŞARTLARI

Başöğretmenlik için başvuruda bulunacak öğretmenler ise yazılı sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunmak, uzman öğretmen olarak görev yapıyor olmak, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak, uzman öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik hazırlanan en az 240 saatlik 'Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlamış olmak, başöğretmenlik mesleki gelişim çalışmalarını tamamlamış olmak şartları aranacak.

SENDİKALARIN UZMAN ÖĞRETMENLİK SINAVI VE ÖMK AIKLAMALARI, EYLEM KARARLARI

Uzman öğretmenlik sınav iptali ve ÖMK değişikliği için MEB'de açıklama

17 Sendikadan Uzman Öğretmenlik Sınavının iptali ve Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değişiklik yapılması için Milli Eğitim bakanlığında açıklama. Eğitim Sendikaları Platformu'na üye sendikaların başkanları bir araya gelerek uzman öğretmenlik sınavının iptal edilmesi ve eğitim camiasının sorunlarının çözülmesi talebiyle TBMM'ye başvuru yaptı. MEB'de açıklama yapan sendikalar, özel sektör öğretmenlerinin sorunlarını da dile getirdi.

17 sendika genel başkanı Milli Eğitim Bakanlığında Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi, uzman öğretmenlik sınavının iptali ve özel okul öğretmenlerinin sorunlarının çözümlerine yönelik açıklama yaptı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun yeniden görüşülmesi için toplanan imzalar Genel Başkan Dr. İsmail Yıldız tarafından Eğitim Sendikaları Platformu'na üye diğer sendika genel başkanlarıyla birlikte TBMM Dilekçe Komisyonu’na teslim edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne dilekçeleriyle imzaları teslim eden sendika genel başkanları daha sonra Milli Eğitim Bakanlığına giderek burada bir açıklama yaptılar. 17 sendikayı temsilen açıklamayı yapan Abdullah Soy, konuşmasında:

“Öğretmenlik mesleğini sadece belli boyutlarıyla ele alan, kamuda ve özel sektörde çalışan öğretmenlerin beklentilerini karşılamaktan uzak olan, bir milyonu aşkın öğretmenin hak-yetki-görev ve sorumlulukları noktasında bir meslek kanununda olması gerekenleri içermeyen ve bu şekliyle 14.02.2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun; eğitim çalışanlarının/emekçilerinin tamamının ihtiyaç ve talepleri gözetilerek yeniden ele alınması, öğretmenlik kariyer basamakları sınavının kaldırılarak kariyerde kıdemin esas alınması büyük önem arz etmektedir.

Eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak farklı istihdam şekillerinin son bulması, eğitim çalışanları arasında oluşan ek gösterge adaletsizliğinin giderilmesi, eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin enflasyon oranında arttırılarak ayrım yapılmaksızın tüm eğitim emekçilerine ödenmesi, tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın giyim-ulaşım-yakıt-kira yardımı yapılması ve aile-çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi, yoksulluk sınırının altında maaş alan eğitim çalışanlarının maaşlarının iyileştirilmesi ve enflasyon nedeniyle oluşan enflasyon farklarının 6 ayda bir yerine aylık olarak maaşlara yansıtılması, 4/B sözleşmeli personele kadro verilmesi, görevde bulunan tüm eğitim çalışanlarına bayram ikramiyesi verilmesi, eğitim çalışanlarına karşı şiddetin önlenmesi ve eğitim çalışanlarının tümünün özlük haklarının, ekonomik, sosyal ve demokratik haklarının güvence altına alınması için kapsamlı kanun değişikliklerinin yapılması acil ve elzemdir.” dedi.

Uzman Öğretmenlik Sınavı'nı kapsayan ÖMK ile ilgili EBS'den bir açıklama daha geldi

Eğitim Bir Sen sendikasından Uzman Öğretmenlik Sınavını da kapsayan Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitim çalışanlarının çözümü ve şef, memur, teknisyen, tekniker, hizmetli ve diğer çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi, ek gösterge düzenlemesindeki eksikliklerin giderilmesi için açıklama geldi. EBS Aksaray 1 No’lu Şube Başkanı Murat Görmez, ÖMK'da değişiklik yapılana kadar haykırmaya devam edeceklerini söyledi. İşte o açıklamalar.

Eğitim-Bir-Sen Aksaray 1 No’lu Şube Başkanı Murat Görmez, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve eğitim çalışanlarının sorunlarına ilişkin düzenlemeler beklediklerini ve Milli Eğitim bakanlığının eğitim çalışanlarının sorunlarını çözene 

Eğitim çalışanlarına kulak verilmeli, sorunlar;çözüme kavuşturulmalıdır
Eğitim-Bir-Sen Aksaray 1 No’lu Şube Başkanı Murat Görmez, eğitim çalışanlarının sorunlarının göz ardı edilmemesi ve çözüme yönelik kararların bir an önce alınması gerektiğini söyledi.

Görmez, “Kamu personel sisteminin temel yaklaşımı, insan onurunu öncelemek, insan haklarına saygılı olmak; mali, sosyal ve özlük haklarının tatmin edici bir noktada tutulmak olmalıdır. Bu eksende bizler özellikle Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan eğitim çalışanları olarak, hiç kimsenin gerek maddi gerek manevi anlamda örselenmesini istemiyoruz. ünkü köklü sorunlara kalıcı çözümler, kararlı iradenin sergilenmesi ve kararlı adımların atılmasıyla mümkündür. Eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarını bakanlığımız ve kamuoyunun gündeminde tutmak ve bu sorunların bir an önce çözülmesi için buradayız ve bu sorunlar çözülene kadar haykıracağımızı ifade ediyoruz. Eğitim-Bir-Sen olarak, eğitim çalışanlarının sorunlarının bir an önce gündeme taşınıp çözülmesini bekliyoruz” dedi.

Meslek kanununun kapsamının genişletilmesi, başta kariyer basamakları olmak üzere sorunlu tarafların giderilmesi çağrısında bulunan Görmez, eğitimin kalitesi için ter döken şef, memur, teknisyen, tekniker, hizmetli ve diğer çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi, ek gösterge düzenlemesindeki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Talip Geylan'dan Uzman Öğretmenlik Sınavı içeren ÖMK ek ders ücreti, kurs ve fazla mesai için müjde beklentisi açıklaması

TES Genel Başkanı Talip Geylan'dan Uzman Öğretmenlik Sınavı içeren ÖMK ek ders ücreti, kurs ve fazla mesai için müjde beklentisi açıklaması. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Geylan, öğretmenlere yapılan uçak indiriminin ile ilgili açıklamasında, uzman öğretmenlik sınavın da içeren Öğretmenlik Meslek Kanunu yapılacak düzenlemeye işaret ederek müjde beklediklerini vurgulayarak, ek ders ücretleri, kurs ücretleri ve fazla çalışma ücretlerine yüzde 100 zam yapılmasını beklediklerini söyledi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türk Hava Yolları arasında yapılan protokol anlaşmasına göre okul ve kurumlarda görev yapan öğretmenlerin uçak biletlerinde %20 indirim uygulaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Asıl Müjde ÖMK’da Düzenleme Yapılmasıdır

İndirimin uçakla seyahat eden öğretmenler adına olumlu bir adım olduğunu kaydeden Genel  Başkan Geylan, ancak ortalama 10 bin TL civarında maaş alan öğretmenlere asıl müjdenin  ÖMK’da düzenleme, ek ders, kurs ve fazla mesai ücretlerinin %100 artırılması, kariyer planlaması yapılırken meslektaşlarımızın tecrübe ve kıdemlerine kıymet verilmesi olduğunu kaydeden Geylan, açıklamasında şunları söyledi:

“Basına yansıyan “ÖĞRETMENLERE MÜJDE” başlıklı habere göre, THY ile MEB arasında yapılan protokolle öğretmenlere uçak biletlerinde %20 indirim sağlanmış.

Uçakla seyahat edebilecek öğretmenlerimiz adına teşekkür ediyoruz.

Ancak, ortalama 10 bin TL civarında maaş alan öğretmenlerimize asıl müjde;

-Eylül 2022 itibariyle dört kişilik bir aile için asgari geçim haddinin 17.396 TL olduğu bir durumda ücretlerinin insanca yaşayabilecekleri bir düzeye çıkartılmasıdır.

-Ek ders, kurs ve fazla mesai ücretlerinin %100 artırılmasıdır.

-Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun adına yakışır şekilde düzenlenmesidir.

-Kariyer planlaması yapılırken meslektaşlarımızın tecrübe ve kıdemlerine kıymet verilmesidir.”