Uzun yıllar verilen uğraşı sonunda nihayet Aralık 2021'de Öğretmenlik Meslek Kanunu TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe girdi. Ancak kanunun içeriğinde yer alan Öğretmenlik Kariyer Basamakları kapsamında, yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenler haricindeki öğretmenlerin kariyer basamakları için sınava tabi tutulmasını öngören madde tartışmaları da beraberinde getirdi.
Uzman ve Başöğretmenlik sınavlarının önce çok zor olacağına yönelik dedikodular çıktı. Öğretmenler uzman öğretmenlik sınavının iptali için nadir görülen bir birliktelik oluşturdu ve tek ses olarak bakanlığa tepkilerini gösterdiler. Tepkiler beklenmedik şekilde yükselince bakanlıktan sınavın kolay olacağı yönünde mesajlar geldi. En son da Milli eğitim Bakanı Mahmut Özer'in, kendisi ile görüşen bir öğretmene, uzman öğretmenlik sınavı ile ilgili bir müjde açıklayacağını söylediği haberi geldi.

Uzman öğremtenlik kariyer sınav puanı düşer sınav online olur mu?

Bu müjde duyumundan sonra öğretmenler müjdenin ne olacağını merak ederken, sınav iptalinin olma ihtimali çok düşük görüldü ve alternatif iki konu üzerinde duruldu. Öğretmenler arasında bu müjdenin online sınav ya da barajın düşürülmesi, ya da her ikisinin birlikte olması konuşuluyor.

UZMAN ÖĞRETMENLİK KARİYER SINAV PUAN BARAJI DÜŞÜRÜLÜR MÜ?

Milli Eğitim bakanı Mahmut Özer, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyer sınavlarının kaldırılmayacağını defaatle dile getirdi. Bu ihtimal haricinde ise verilecek müjdenin baraj puanının düşmesi ve online sınav çerçevesinde olması gündeme geldi.
Online sınavla ilgili kanunda bir hüküm yok. Tamamen bakanlığın yetkisinde ancak puan barajı kanunla belirlendi. Bu nedenle ancak kanun değişikliği ile baraj düşürülebilir.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İLGİLİ MADDELER ŞÖYLE

Öğretmenlik kariyer basamakları;

MADDE 6 – (1) Aday öğretmenlik dâhil öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan;
a) Mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,
b) Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan,
c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan,
öğretmenler uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenir.
(2) Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası düzenlenir.
(3) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen, doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulur.
(4) Eğitim kurumu yöneticiliği ve sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler öğretmenlik süresinin hesabında dikkate alınır.
(5) Öğretmen unvanından, bu göreve atanmanın atamaya yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanından ise uzman öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren yararlanılır. Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanını kazandıktan sonra alan değiştiren ya da ilgili düzenlemelerle alanı kaldırılan veya alanının adı değiştirilen öğretmenler kazandıkları unvanları kullanmaya devam eder.
(6) Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilir.
(7) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük dosyasından silindikten sonra uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilir.
(8) Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri incelendiğinde, 6. maddede berirtilen baraj puanının 70 olduğu kanunla hükme bağlandığı görülüyor. Bu durumda baraj puanının MEB tarafından düşürülmesi mümkün görülmüyor. Ancak hükumetin onayı alındıktan sonra, TBMM'nin açılmasının ardından kanun maddesinde değişiklik teklifi Meclis'e sunularak, TBMM'de kabulünün ardından sınav şartı ve baraj puanı ile ilgili değişiklik yapılabilir.

Şu an tatilde olan Türkiye Büyük Millet Meclisi 2022 Ekim ayında açılacak. Bu durumda Milli Eğitim Bakanı Mahmut;Özer'in sınav baraj puanının düşürüleceği yönünde bir müjde vermesi mümkün görülmüyor. Geriye online sınav kalıyor. Belki de online sınav ve puanın düşürülmesi vaadi müjde olarak verilebilir.
Bakan Mahmut Özer'in açıklamasının ardından müjde netlik kazanacak. Ancak şu var ki, öğretmenler barajı da, puanını da, sınavı da istemiyor.

UZMAN ÖĞRETMENLİK SINAVININ İPTALİ İSTEMİNE DESTEK VERİYORUZ

Öğretmenlersitesi olarak başından beri sınavın iptali için öğretmenlerimize destek olmaya devam ediyoruz.