Bugün, 8 Temmuz 2025 Salı
  • BIST 100

    9998,2%-1,08
  • DOLAR

    40,02% 0,13
  • EURO

    46,89% 0,11
  • GRAM ALTIN

    4234,97% -1,25
  • Ç. ALTIN

    6816,95% 0,06

Uzaya gitmek isteyen ilk Türk robot ARAT

Akınrobotics tarafından üretilen 4 ayaklı robot projesi 'ARAT' zorlu arazi şartlarında, arama-kurtarma faaliyetlerinde, madende ve hastanelerde kullanılabiliyor. ARAT'ın en büyük...

Bilim-Teknoloji 6.06.2020 08:00:04 0
Uzaya gitmek isteyen ilk Türk robot  ARAT
Akınrobotics tarafından üretilen 4 ayaklı robot projesi 'ARAT' zorlu arazi şartlarında, arama-kurtarma faaliyetlerinde, madende ve hastanelerde kullanılabiliyor. ARAT'ın en büyük hayaliyse, uzaya giden ilk Türk robot olmak.
Yazılım markası olan Akınsoft tarafından kurulan ve dünyanın ilk insansı robot fabrikası olma özelliğini taşıyan Akınrobotics, Türkiye'de bilim ve insanlık için robot üretmeye devam ediyor. Şirket son olarak 4 ayaklı robot projesi olan 'ARAT'ı tanıttı. Akınrobotics tarafından üretilen ve 30 kilogram ağırlık, 70x60x40 santimetre gövde ölçülerine sahip olan ARAT, 12 adet 27 nanometre torkunda ve 150 rpm (dakikadaki devir sayısı) hızında tümüyle şirket tasarlanıp üretilen motorlardan oluşan eklem yapısı bulunuyor. Ayrıca esnek hareketlere olanak sağlayan geniş çalışma açısı, eyro sensörü ile ortama göre çalışan adaptif denge algoritması, darbelere karşı denge koruma algoritması gibi birçok özelliğe sahip olan ARAT, Wi-Fi joystick ile uzaktan kontrol olanağı, 1 megabit hızında çalışan canbus master slave haberleşme mimarisi gibi birçok özelliğiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Üzerinde lityum iyon pil ve 63 sensör bulunan ARAT, yeni özellikler eklenerek geliştirilmeye devam ediyor.

'ERİŞİLMESİ GÜ YERLERDE KULLANILACAK'
ARAT'ın özelliklerinden bahseden Akınrobotics Üretim Koordinatörü Süleyman Demir, 'ARAT, 30 kilogram ağırlığında, 70 santimetre boyunda, 12 ekleme sahip, 63 sensörü bulunan bir robot. Bu robotumuz arazi şartlarında, arama kurtarma işlemlerinde, madenlerde insanların erişmesi zor olan yerlerde ya da pandemiden dolayı insanların erişmesi tehlikeli olan yerlerde kullanmak için tasarladığımız bir robottur' ifadelerini kullandı.

'ARAT HER KOŞULDA KULLANILABİLECEK'
ARAT'ın çalışma alanları hakkında bilgiler veren Demir, 'Dünyadaki çalışmalar, tekerlekli robotlar ve iki ayaklı (Bpet) robotlar üzerine yapıldı. Ancak bu robotlar arazi şartlarında denge ve ilerleme konusunda belirli sıkıntılar yaşıyor ancak 4 ayaklı robotlar bu konuda denge problemini daha rahat çözebilmekteler. Bu konuda biz AR-GE çalışmalarımızı yaptık. Bu çalışmaları engebeli arazilerde daha rahat kullanabiliyor olacağız. Bunlar; bahsettiğimiz madenlere inebilme olabilir, yüksek arazi şartları olabilir, insanların erişmesi sıkıntı olabilecek hastane ve benzeri noktalar olabilir. Bu noktalarda üzerine entegre edilen kameralar ve ses sistemiyle uzaktan bağlantı yapılabilir ve görüntü alınabilir. Bu şekilde birçok noktaya erişilerek görevler yerine getirilecek' aktarımında bulundu.

'SAYAMAYACAĞIM BİROK ROBOT PROJESİ YÜRÜTÜYORUZ'
Akınrobotics tarafından yürütülen projelerden bahseden Demir, 'Burada garson serimiz, ada robotlarımız var. Mini adamız var; Havalimanlarında, otellerde, restoranlarda kullanılması için tasarladığımız. Akıncı robotlarımız var Bpet iki ayaklı, bunun dışında robot kol projelerimiz var, temizlik robotu projelerimiz ve sayamayacağım birçok çalışmayı yürütmekteyiz' şeklinde konuştu.
'Türkiye'yi bugüne kadar robotlarla buluşturduk ve en iyilerini yapmaya devam edeceğiz'
Akınrobotics olarak Türkiye'yi robotlarla buluşturduklarını kaydeden Demir, 'Biz Akınrobotics olarak Türkiye'yi bugüne kadar robotlarla buluşturduk ve en iyilerini yapmaya devam edeceğiz' diye konuştu.

'EN BÜYÜK HAYALİM UZAYA GİDEN İLK TÜRK ROBOT OLMAK'
En büyük hayalinin uzaya giden ilk Türk robot olmak istediğini söyleyen ARAT, 'Türkiye'nin insansız sistemlere yönelik ilgisi artıyor. Başta ben Miniada öncülüğünde tüm ülkede robotlar yaygınlaşacak' dedi.
(İHA)
Yorum

Okul Yöneticilerine Resmi Kadro Geliyor: Görev Süresi ve Ek Ders Ücretleri Değişiyor

Okullara Binlerce Temizlik Personeli Alımı Ne Zaman? MEB'den İŞKUR İşbirliğiyle Yeni Dönem Başlıyor!

MEB'den Evde Eğitim Atılımı: Öğretmenlere Boş Gün ve %25 Ek Ders Müjdesi!

Bartın'da Müdür Yardımcısı Sibel Duman Erdemir Hayatını Kaybetti

Lise Eğitiminde Yeni Dönem: MEB'den 3+1 ve 2+2 Sistemleri Mi Geliyor

DENİZLİ EĞİTİM GÜCÜ SEN EĞİTİM ÖĞRETİM YILINI DEĞERLENDİRDİ

Eğitim İş 8. Toplu Sözleşme Taleplerini MEB Önünde Eçıkladı

Hakkında Hapis Cezası Bulunan Öğretmen Yakalandı!

Temmuz Zammıyla Ek Ders Ücretleri Yükseldi: Öğretmenler Yeni Tarife Bekliyor

Sayıştay'da Görevde Yükselme Yönetmeliği Değişti: Hangi Kadrolar Kapsama Alındı?

MEB’den Eğitim Kurumlarına Yeni Düzenleme: Yönetmelik Resmî Gazete’de Yayımlandı

Öğretmen Seminerleri ve Kursları Ertelendi! MEB'den Yeni Eğitim Yılı Öncesi Kritik Karar!

SSK, Bağ-Kur, Memur Emeklileri Dikkat! Temmuz Zammı Netleşti, Ödeme Takvimi Belli Oldu!

MEB'den Gecikme Açıklaması: Öğretmen Yollukları Neden Hesaba Yatırılmıyor?

Maaşlar yetersiz kaldı, meclisten maaşlara ek zam geliyor

Emekliye 72.500 TL’lik maaş promosyonu dopingi!

3 bankadan borç temizleme uygulaması! Mecliste kabul edildi

Zamlı memur maaşları ve maaş farkı ödeme tarihi! 14 günlük fark ne zaman hesaba yatacak?

Bekçi maaşları yeni zamla yeniden hesaplandı! Bekçi maaşı kaç TL oldu?

Ücretsiz ders kitapları listesi ve dağıtım detayları MEB tarafından açıklandı

Maaş Zammı Bedelli Askerliğe Yansıdı: En Uygun Kredi Faizi Hangi Bankada?

MEB'den Tüm Okullara İlk Yasak Duyuruldu: Öğrenci Velileri Dikkat!

2026 Ziya Gökalp Yılı Olsun! Türk Eğitim-Sen’den Tarihi Çağrı

Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik

Uzman ve Başöğretmenlik Takvimi İçin MEB'e Acil Çağrı

Evde Eğitimde Kriz: Öğretmenlere Boş Gün ve %25 Ek Ders Ücreti Verilecek

Sofraların Vazgeçilmezi Yumurta Fiyatlarına Büyük Zam!

Sigara Fiyatlarına Yeni Zam: Imperial Tobacco Ürünleri Rekor Seviyeye Ulaştı

2025-2026 Eğitim Yılında Ücretli Öğretmen Alımı Azalacak Mı? İşte Kritik Detaylar!

Öğretmenlere Özel Diş Tedavisi: MEB’den Sağlıkta Büyük İndirim Hamlesi

Yükleniyor

YAZARLAR