Camın ışıklı ve renkli dünyası, "Uyum ve Denge: Cam Işıkla Yaşar" sergisi, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Galeride kapılarını ziyaretçilere açtı.

Cam Ocağı Vakfı'nın 20'nci yılı ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Cam Yılı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle düzenlenen serginin küratörlüğünü Seda Yavuz üstlendi.

Serginin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, yaptığı konuşmada, Cam Ocağı Vakfının çok kıymetli bir kurum olduğuna değinerek, "Daha önceki görevim sırasında, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğim sırasında da kendilerine destek olmaya çalıştım. Cam bir süs malzemesi olarak 5 bin yıl önce hayatımıza girdi ama hayatın her alanında çok etkin bir şekilde kullandığımız, elbette ki sanatla yan yana geldiğinde de bize çok farklı imkanlar sunan, çok özel bir malzeme. Bu nedenle bizim kültürümüzde ve yaşantımızda da önemli bir yeri var." dedi.

Yavuz, bir malzeme olarak camın aslında çok önemli bir kültürel miras konusu olduğuna dikkati çekerek, "Ne mutlu ki ülkemizin önemli girişimleriyle bu sene Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Cam Yılı ilan edildi. Biz bu sergiyi burada açıyoruz; eş zamanlı olarak da dün New York Türkevi'nde yine çok kıymetli cam sanatçılarımızın eserlerinden oluşan bir sergiyi de uluslararası bir alanda ziyarete açmış olduk. Orada da Türk cam sanatçılarını New York'ta farklı mecralarla tanıştırma imkanımız olacak." diye konuştu.

Serginin küratörü Seda Yavuz ise yabancı ve Türk sanatçılardan oluşan karma bir sergi olduğunu vurgulayarak, "Camın bir sanat ürünü olduğunu göstermeyi istiyorduk. Sergimiz farklı tekniklerden oluşan yaklaşık 130 eserden oluşuyor. Aynı zamanda bu tekniklerin nasıl geliştirildiği ve çağdaş bir yorumla yeniden üretilmesini gösterebilmekti." ifadelerini kullandı.

- Cam sanatının sınırlarını zorlayan eserler

Sergide Cam Ocağı Vakfı'nın kuruluşundan bu yana sanatçıların eserleriyle oluşturulan 2 bin 300 parçayı aşan koleksiyonundan, seçilmiş eserler ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. 67 sanatçının sıcak cam üfleme, alevle şekillendirme, kuma döküm, füzyon, kalıpla şekillendirme, boncuk ve mine olmak üzere belli başlı bütün teknikleri ustalıkla uygulandığı örneklerinin yer aldığı, ışık, yansıma ve rengin ön plana çıktığı sergiye cam tekniklerini ve uygulama yöntemlerini detaylandıran ve cam üretimine yakından bakmayı sağlayan videolar da eşlik ediyor.

Ayrıca sergi kapsamında 23 Aralık saat 17.00'da Doç. Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Ağatekin, "Dünyada ve Türkiye'de camın sanat alanı içindeki gelişimi" isimli bir söyleşi gerçekleştirecek.

"Uyum ve Denge: Cam Işıkla Yaşar" sergisi 25 Aralık'a kadar AKM Galeride ziyaret edilebilecek.