İSTANBUL İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Asya Siyasi Partiler Konferansı'na (ICAPP) katılan parti temsilcileri, günümüz dünyasında karşılaşılan en büyük sorunların başında hızla artan eşitsizlik olduğunu vurguladı.

ICAPP 11. Genel Kurulunda söz alan Asya ülkelerinin temsilcileri, Kovid-19 salgını ve Ukrayna-Rusya Savaşı sonrası ortaya çıkan toplumsal ve ekonomik krizlerin eşitsizliği daha da arttırdığı uyarısını yaptı.

Kurulda konuşan Güney Kore'den Kore Demokratik Partisi Milletvekili Youn Kwan-Suk, "Salgın küresel gelir eşitsizliğini artırdı ve aynı zamanda ülkeler arasındaki dengeyi zedeledi." diye konuştu.

İklim krizinin ancak işbirliğiyle ortadan kaldırılabileceğini dile getiren Youn, uluslararası camianın siyasi aşırıcılıktan hızla kaçınması gerektiğine vurgu yaptı.

Azerbaycan'dan Yeni Azerbaycan Partisi Milletvekili Ramil Hasan ise küresel sorunların ve çatışmaların karşısında Birleşmiş Milletler ilkeleri çerçevesinde yeni bir diyalog ve barış sürecinin tesis edilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

- "Gelecek kuşaklar bu borcu ödeyecek"

Kamboçya FUNCINPEC Partisi Başkan Yardımcısı Prenses Norodom Rattana-Devi, son 2,5 yıldır dünyanın tıpkı 1. ve 2. Dünya Savaşı'nda olduğu gibi büyük bir krizle karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Devi, "Yaşam maliyetlerinin artmasından ötürü yılbaşında dünya güzel bir yıla girmeyecek." diyerek jeopolitik çalkantıların alarm verici seviyede olduğuna dikkati çekti.

Sadece bir ülkenin sorununun küresel bir soruna dönüşebildiğini dile getiren Devi, "Herkes borçlanma yolunu seçiyor ve gelecek kuşaklar bu borcu ödeyecek." dedi.

in Komünist Partisi Merkez Komitesinden Qian Hongsan da, Asya'nın coğrafi açıdan ortak bir mirasa sahip olduğunu belirterek, mevcut sorunların ve sürdürülebilir kalkınmanın kıta ülkelerinin tercihlerine bağlı olduğunu kaydetti.

Vietnam Komünist Partisinden Hoang Duy Chinh, dünyanın artık geleneksel olmayan sorunlarla baş etmeye çalıştığına işaret ederek, "Zenginler ve yoksullar arasındaki uçurum giderek artıyor." ifadesini kullandı.