Bugün, 10 Haziran 2025 Salı
  • BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,28% 0,10
  • EURO

    44,79% -0,09
  • GRAM ALTIN

    4175,63% -0,53
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Ukrayna'daki savaşta 'tank düellosunun' yaşandığı Vugledar, Rus hava saldırısı altında

- 'Kaban' kod adlı, 20 yaşındaki Ukraynalı asker: - 'Kesin rakamı bilmiyorum ama şehirde 100 kadar kişi kaldı. Çok az insan var. Genelde sığınak ve evlerin altındaki depolarda yaşıyorlar. Gönüllüler onlara yiyecek getiriyor. Bu insanlar

Genel 16.11.2023 11:33:12 0
Ukrayna

DONETSK (AA) - DAVİT KACHKACHİSHVİLİ - Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sürdüğü Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde iki ordu arasında adeta "tank düellosunun" yaşandığı Vugledar şehrine yönelik Rus saldırıları devam ediyor.

Ukrayna ordusunun 72. Mekanize Tugayında görevli askerlerin desteğiyle Vugledar'a giren AA ekibi, yoğun saldırıların, ön cephe hattında yer alan bu küçük şehirdeki izlerini yerinde görüntüledi.

Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde iki ordu arasında yoğun çatışmalar devam ederken, 2022 sonundan bu yana en ağır çatışmalar Donetsk bölgesinde yoğunlaştı.

Bölgenin özellikle Bahmut, Avdiyivka ve Marinka şehirleri yönünde sıcak çatışmalar sürerken, Vugledar yoğun Rus saldırıları sonucu adeta hayalet şehre dönüştü

Ukrayna ordusunun kontrolündeki şehirde çoğu ev ve konut yandı veya yıkıldı, hasar almayan tek bir bina kalmadı.

Bölgedeki diğer sıcak noktalarda olduğu gibi Vugledar çevresindeki çatışmalarda da çoğunlukla topçu sistemleri, havan topları ve dron kullanılıyor.

Savaştan önce merkezinde 15 binden fazla sivilin yaşadığı şehirde artık sokaklar boş, yollar ise bomba parçaları veya yanmış araçlarla dolu.

Yoğun saldırılar sonucu ağır hasar gören ve sık sık patlama seslerinin duyulduğu şehirde, sürekli havan topu veya topçu saldırısı tehdidinin olması nedeniyle burada kalan az sayıda insan da sokağa çıkmakta zorlanıyor.

Savaş uçağı, helikopter, tank ve diğer zırhlı araçların da savaş faaliyetlerini sürdürdüğü bölgede hayat adeta dururken, Vugledar'a ulaşım yolunda yer alan köylerdeki birçok evin de yıkıldığı görüldü.

Kısmen yıkılan apartmanların önünde siviller için açılan mezarlar da burada kalan insanların ne kadar ağır koşullarda yaşamayı sürdürdüklerini gösteriyor.

Terk edilmiş evleri, eşyaları, kırılan camları, pencerelerden görülen yanmış perdeleri ve bir zamanlar çocukların neşeli kahkahalarıyla şenlenen ancak çatışmalarda hasar gören çocuk parklarıyla Vugledar, savaşın acı yüzünü yansıtıyor.

Her iki ordunun, birbirlerini 24 saat boyunca istihbarat dron ile izlemeye çalıştığı için güvenlik gerekçesi ile gazetecilerin özel izin almadan şehirde çalışması kısıtlı.

Vugledar'da en ufak bir hareketlilikte dahi Rus güçlerinin havan topu saldırısı düzenleme riski olduğu için gazeteciler, şehrin sokaklarında sadece birkaç dakika çalışabiliyor.

- Şehirde yaklaşık 100 sivil kaldı

72. Mekanize Tugayında görevli askerler, Vugledar'daki son duruma ilişkin bilgileri AA muhabiri ile paylaştı.

"Kaban" kod adlı 20 yaşındaki genç asker, Bahmut ve Avdiyivka yönlerindeki kadar ağır olmasa da Vugledar'da da oldukça yoğun çalışmaların sürdüğüne dikkati çekti.

Şehre yönelik özelikle topçu ve havan topu saldırıları düzenlendiğini aktaran Kaban, daha önce 15 binden fazla insanın yaşadığı Vugledar'da artık yaklaşık 100 sivilin kaldığını kaydetti.

Kaban, "Kesin rakamı bilmiyorum ama şehirde 100 kadar kişi kaldı. Çok az insan var. Genelde sığınak ve evlerin altındaki depolarda yaşıyorlar. Gönüllüler onlara yiyecek getiriyor. Bu insanlar buradan ayrılmak istemiyor." diye konuştu.

- Şehir tamamen kontrolümüz altında

Saldırılara rağmen, şehrin Ukrayna ordusunun kontrolü altında olduğunu ifade eden Kaban, "Şehir kontrolümüz altında. Her şeyi kontrol altında tutuyoruz ve her şey yolunda." ifadesini kullandı.

"Fanat" kod adını kullanan 28 yaşındaki asker, Vugledar savunma hattını tuttuklarını kaydederek, "Savunma hatlarını güvenli bir şekilde tutuyoruz. Birimimiz uzun bir süredir bu yerleşim yerinde. Burası önemli bir yer." dedi.

Rus birliklerinin şehri ele geçirmek için düzenlediği saldırılarda başarısız olduğuna işaret eden Fanat, Rus ordusunun saldırılarının sürdüğünü belirtti.

Savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana Rus ordusunun kontrolünü ele geçirmeye çalıştığı Vugledar, iki ordu arasında yoğun tank düellosuna sahne oluyor.

Şehirde özellikle ocakta ağır çatışmalar yaşanmıştı.

Maden kömürü ocaklarının da bulunduğu şehir stratejik bir konuma sahip.

Yorum

Kağıthane’de Şehit Polis Soruşturması: 11 İlde Operasyon, 43 Sanık Hakkında Dava Açıldı

Türkçe Dünyanın En Zor Dilleri Arasında! İşte Sıralamadaki Yeri

Emekliler İçin Yeni Düzenleme! İkramiyeler Maaş Seviyesine Çıkacak mı?

İmam Cübbesiyle Uygunsuz Davranışlar Toplumu Ayağa Kaldırdı: Bolu Müftülüğü'nden Net Açıklama!

Temmuz'da Kim Ne Kadar Zam Alacak? Hekimlerden Engellilere, Çocuklu Ailelerden Yaşlılara Tüm Detaylar!

MEB’den Tatil Sonrası Disiplin Uyarısı! Sağlık Raporları Hakkında Önemli Açıklama

Türkiye Kaykay Federasyonu Ana Statüsü Resmi Gazete’de yayımlandı

Türkiye Satranç Federasyonu Ana Statüsü Resmi Gazete’de! İşte Sateanç Federasyonu Ana Statüsü Tam Metni

Bazı Öğrenciler İçin Yaz Tatili Erken Başladı

Babalar Günü Ne Zaman ve Neden Kutlanır? Kökenleri ve Tarihçesi

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Yaz Ortası Tayin Duyurusu! Öğretmenler İçin Yeni Şans

Memur maaşına Temmuzda 2 zam 1 ek ödeme

MEB’den öğretmenlere yeni bir fırsat! Çok sayıda öğretmen için büyük bir adım olabilir

Öğretmenlere ek ders ücreti ödenmeyecek! Öğretmenlerin ek ders kesintisi hangi günlerde yapılacak?

Avrupa'da En Çok Kazandıran Meslekler Açıklandı: Geleceğin Parlak Kariyerleri ve Sektörleri

En iyi üniversiteler sıralaması açıklandı: Boğaziçi Üniversitesi gerilemede

Yabancı dil ders saatleri değişiyor! MEB’de yabancı dil kararı

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek Hayatını Kaybetti! Ölüm Nedeni Soruşturuluyor

Kurban Bayramı Tatili Uzatılmayacak! İşte Resmi Açıklama

MEB’den Ek Ders Ücreti Güncellemesi! Müdür ve Müdür Yardımcıları İçin Yeni Ödeme Tablosu

MEB’den Öğretmenlere Müjde Gelecek mi? Seminerlerin Formatı Netleşiyor!

Son Dakika: MEB'in "Çoklu Yabancı Dil Modeli" Başvuruları Başladı! Hangi Okullar Kapsama Alınacak?

Temmuz Ayında Memurlara İki Ödeme Birden! İşte Zamlı Maaş ve Ek Ödeme Detayları

Adana’da Öğretmenin Çığlığı: Şiddet, Tehdit ve Hukuki Mücadele!

TBMM Trafik Güvenliği İçin Harekete Geçti: İşte Yeni Kanun Teklifinin Detayları!

Öğretmenlerden Beklenmedik Çıkış: Toplu Sözleşmede Gündeme Getirilmesi Gereken 10 Kritik Talep!

AYM’den Emsal Karar: SGK’nın Gecikme Bedeli Vatandaşa Yansıtılamayacak!

10 Haziran'da Ders Zili Çalıyor: Öğrenci Sayıları Gözlem Altında, Okul Yönetimleri Baskı Altında!

MEB'den 15 Bin Öğretmen Adayına Kritik Duyuru Bekleniyor: Mülakat Yerleri ve Tarihleri Ne Zaman Açıklanacak?

Öğretmenlerin maaşına 89.500 TL’lik net ücret

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR