Ukrayna, Rusya'nın ilhak kararının ardından topraklarını bir bir geri alıyor. Kiev, topraklarının beşte birini ilhak ettiğini açıklayan Rusya’ya karşı sembolik bir zafer daha elde etti. Ukrayna ordusu, Rusya’nın ilhak ettiğini açıkladığı bölgede yer alan Donetsk’in Liman kentini geri aldığını duyurdu. Daha önce Liman’da 5000 Rus askerinin kuşatma altında olduğu açıklanmıştı.

Rusya’nın, Ukrayna’nın dört bölgesini ile ilgili ilhak kararının üzerinden 24 saat bile geçmeden, Ukrayna ordusu bazı kritik bölgeleri kuşatarak Rusya’dan geri aldığını duyurdu. Rusya’nın ilhakını açıkladığı Donetsk’te ilerleyen Ukrayna ordusu güçleri, yaklaşık 5 bin Rus askerinin bulunduğu bildirilen Liman kentini geri aldı. Rusya Savunma Bakanlığı ise günlük brifinginde kuşatma tehdidi üzerine bölgedeki Rus askerlerin ve müttefik güçlerin çekildiğini duyurdu.

KUŞATMA SONRASI

Dün cephedeki gelişmeleri ilk olarak Ukrayna Savunma Bakanlığı Doğu Birlikleri Komutanlığı Sözcüsü Sergey erevatiy açıkladı. Ukrayna ordusunun eylül ayı başında başlattığı karşı saldırının tüm hızıyla sürdüğünü belirten erevatiy şöyle konuştu:


UKRAYNA AIKLADI

“Donetsk bölgesinde daha bir buçuk ay önce Rusların kontrolüne geçen stratejik Liman kasabası cumartesi sabahı itibarıyla tarafımızdan kuşatıldı. Birliklerimiz kuşatmayı tamamlarken, aynı bölgede Yampol, Novoselovka, Şandrigolovo, Drobişevo ve Stavki yerleşim birimleri de kurtarıldı. Bir gecede 80 kilometrekarelik alan yeniden kontrolümüze geçti. Liman kasabası ve çevresinde, istihbarat verilerine göre 5 ila 5 bin 500 civarında Rus askeri bulunuyor. Rus askerleri, çemberi delmek için birkaç girişimde bulunsalar da başarılı olamadılar.”