AA muhabirinin Bakanlıktan aldığı bilgiye nazaran, 1900’lerde insan hayatına giren plastiğin gelişmesine bağlı olarak 1977’de alışveriş noktalarında, herkesin rahatlıkla bulabileceği, ortalama kullanım ömrü 15 dakika olan lakin tabiatta çözünmesi bin yılı bulan plastik poşetler verilmeye başlandı.

AA muhabirinin Bakanlıktan almış olduğu bilgiye gore, 1900’lerde insan hayatına giren plastiğin gelişmesine bağlı olarak 1977’de alışveriş noktalarında, her insanın rahatça bulabileceği, averaj kullanım ömrü 15 dakika olan sadece doğada çözünmesi bin yılı kabul eden plastik poşetler verilmeye başlandı.

Her mağazada alışveriş sonrası verilen bu plastik poşetler, petrol bazlı polietilen maddesinden üretiliyor. Polietilen maddeler ise atık haline vardığında ekosistemdeki canlılar ve doğaya zararı olan hale dönüşüyor.

İnsan hayatına 20’nci yüzyılın başlarında giren plastiğin, dünya genelinde 1950’li yıllarda 1,5 milyon ton civarında olan üretim kıymeti ise senelik 335 milyon tonu aştı.

Türkiye’de 2019 öncesinde, plastik poşet üretimi senelik ortalama 35 milyar adetken bir şahıs yılda averaj 440 plastik poşet kullanıyordu.

1 Ocak 2019’da başlatılan plastik poşetlerin ücretlendirilmesiyle bugün Türkiye’de plastik poşet kullanımı ortalama yüzde 65 azaldı ve bu sayede plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşması engellendi.

Ortalama 22 bin 746 ton sera gazı salınımının önüne geçildi
Ek olarak bu azalmayla ortalama 22 bin 746 ton sera gazı salınımının da önüne geçilmiş oldu.

Plastik poşet kullanımındaki azalma ile Türkiye’de plastik poşet üretimi için lüzumlu plastik ham madde ithali de düştü ve ortalama 3,8 milyar lira tutum edildi.

Öte taraftan, vatandaşlarda mevzuya ilişkin farkındalığın artmasıyla bez çanta, file şeklinde oldukça kullanımlık taşıma ekipmanı kullanımı da yaygınlaştı.