Kaçak tütün satışı ve cep telefonu klonlanmasına yönelik düzenlemeleri de içerisinde barındıran yasa teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda bugün kabul edilerek yasalaştı. Yasa ile birlikte, yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlar hapisle cezalandırılacak. Kesintisiz bir yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının IMEI numaraları pasifize edilecek. Böylece bu telefonların IMEI numaraları kullanılarak telefon klonlamasının önüne geçilecek..

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 11 maddelik Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Yasa ile birlikte cep telefonu klonlanmasının önüne geçilmesi de planlanıyor. Buna göre, cep telefonlarında 7 yıl olan sinyal alma sınırı artık bir yıla düşürülüyor. Kesintisiz bir yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının IMEI numaraları pasifize edilecek. Böylece bu telefonların IMEI numaraları kullanılarak telefon klonlaması da yapılamayacak.

Yasa ile birlikte kaçak tütün satışına yönelik cezalarda da artırıma doğru gidiliyor.

Buna göre, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticari yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Ürün İzleme Sistemine usulsüz müdahale suç kapsamına alınacak. Elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesini önleyenler veya gerçeğe aykırı şekilde iletenlere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Yasa teklifiyle son olarak, tütün, tütün mamulleri ve alkollü içecekler piyasasında üreticilerden 50 milyon liraya kadar teminat alınacak.