Bugün, 23 Temmuz 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    10616,09%0,19
  • DOLAR

    40,42% 0,08
  • EURO

    47,50% 0,53
  • GRAM ALTIN

    4456,47% 1,03
  • Ç. ALTIN

    7068,94% 0,97

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Musa'dan Çin ile akademik ve kültürel işbirliği çağrısı:

- 'Türk ve Çin uygarlıklarını ve aralarındaki bağları yeni nesillere öğretmek sorumluluğumuzdur' - 'Türkiye ve Çin, birlikte üniversite kurmalı ve ortak akademik çalışmalar için fonlar oluşturmalı'

Genel 22.06.2024 09:56:56 0
Türkiye

PEKİN (AA) - Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin ile akademik ve kültürel alanlarda işbirliği ve diyalog mekanizmaları geliştirerek halklar arasında etkileşimlerin ve karşılıklı anlayışın artmasına katkı sağlama çağrısında bulundu.

Büyükelçi Musa, Çin'de Pekin Edebiyat ve Sanat Çevreleri Federasyonu ile Pekin Lao Şı Edebiyat Akademisi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Edebiyat Akademisi Dekanlar Forumu'nda konuştu.

Türkiye ile Çin'in geçmişi İpek Yolu'na kadar giden uzun etkileşimler tarihinin bulunduğuna, iki kültürün ticaret, felsefe, sanat ve edebiyat yoluyla asırlarca iç içe geçtiğine işaret eden Musa, "Türk ve Çin uygarlıklarını ve aralarındaki bağları yeni nesillere öğretmek sorumluluğumuzdur." dedi.

Musa, iki ülkenin zengin edebiyat birikiminin kültürel alışverişlerin ve karşılıklı anlayışın gelişimine katkı sağlayacağına inandığını belirterek bu sayede iki halkın tarih ve kültür alanında birbirlerini daha yakından tanıyabileceğinin altını çizdi.

Türkiye'de üniversiteler ve araştırma enstitülerinin Çince öğretiminin yanında Çin edebiyatı, felsefesi ve tarihi alanında kapsamlı programlar sunduğuna dikkati çeken Musa, Çincenin Türkiye'de 10 üniversitede okutulduğunu, ayrıca ortaöğretimde seçmeli ders olarak verildiğini anlattı.

Musa, Türkiye'de Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Yeditepe Üniversitesi ve İstanbul Okan Üniversitesinde 4 Konfüçyüs Enstitüsünün kurulduğunu, Türkiye'nin de 2021'de Pekin'de Yunus Emre Türk Kültür Merkezini faaliyete geçirdiğini ifade etti.

- "Türkiye ve Çin, birlikte üniversite kurmalı"

İki ülkenin küresel ve bölgesel ağırlığı ve stratejik işbirliği ortaklığı açısından düşünce kuruluşları, araştırma merkezleri ve üniversiteler arasında akademik diyaloğu geliştirmenin önemine işaret eden Musa, "Türkiye ve Çin, birlikte üniversite kurmalı ve ortak akademik çalışmalar için fonlar oluşturmalı." ifadesini kullandı.

Musa, Türkiye'de sinoloji alanında çalışan değerli araştırmacıların olduğunu dile getirerek, onların katılımıyla ortak seminerler ve belirli temalar etrafında konferanslar ve atölyeler düzenlenebileceği, her iki dilde ortak dergiler yayımlanabileceği önerilerini dile getirdi.

Akademik ve kültürel alanda işbirliği mekanizmaları oluşturulmasının akademisyenler ve uzmanlar arasında etkileşim sağlayacağına dikkati çeken Musa, bunun her iki tarafa da fayda sağlayacağını vurguladı.

Türkiye'den Kırmızı Kedi Yayınevi ile Pekin Lao Şı Edebiyat Akademisi arasında imzalanan işbirliği anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Musa, bu sayede Türk edebiyatının önde gelen eserlerinin Çin okuruyla ve Çin edebiyatının eserlerinin de Türk okuruyla bulaşabileceğini söyledi.

Musa, Türkiye ile Çin arasında gelecekte edebiyat, kültür ve sanat alanında daha fazla işbirliğine tanık olmayı umduklarını belirterek sözlerini noktaladı.

- "Kitaplar, ülkeler arasında en kalıcı iletişim köprüsü"

Çin'den ve çok sayıda ülkeden araştırmacı, edebiyatçı ve yayıncıların yer aldığı foruma Türkiye'den Öğretim Üyesi Giray Fidan, Kırmızı Kedi Yayınevi'nin kurucusu Haluk Hepkon ve gazeteci-yazar Kamil Erdoğdu katıldı.

Sinoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınan Fidan, Türkiye Sinoloji Topluluğu'nun kurulmasının ardından son bir yılda Çince ve sinoloji alanındaki ortak çalışmalarda önemli mesafe kaydedildiğini, önemli eserlerin çevrildiğini belirtti.

Türk okurların Çin edebiyatına ve özellikle çağdaş eserlere ilgilisinin yüksek olduğuna işaret eden Fidan, Türkiye'den ve Çin'den yazarlar, çevirmenler ve yayıncılar arasında etkileşimlerin, karşılıklı ziyaretlerin gelecekteki işbirliğini daha fazla geliştirmesinin beklendiğini söyledi.

Fidan, yazının ve kitapların, ülkeler ve ulusların birbirini daha iyi anlayabilmesi için en etkili ve kalıcı iletişim köprüsü olduğunu belirterek, "Yazılı çeviri sonsuza dek kayıt olarak kalıyor. Tarihi kayıt olarak muhafaza edilen çevri eserler, ülkeler arasında kalıcı köprüler kuruyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Edebiyat, halklar arasındaki etkileşim açısıdan önemli"

Gazeteci-yazar Kamil Erdoğdu da 1990'lardan 2000'lerin başına dek Anadolu Ajansı muhabiri olarak Pekin'de görev yaptığını, bu dönemde Türkiye ile Çin arasında, antik İpek Yolu'na kadar giden tarihsel bağlara değinilmesine karşın insani düzeydeki etileşimin sınırlı kaldığını anlattı.

O dönemde iki toplumun birbirini yeterince tanımadığını, yanlış anlamaların ve ön yargıların bulunduğunu ifade eden Erdoğdu, iki ülke arasında doğrudan uçuşların başlamasının ve Uzak Doğu ülkeleri Japonya ve Güney Kore'nin ev sahipliğindeki 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye ve Çin futbol takımlarının aynı grupta karşılaşmasının, pek çok kişinin ülkelerin adını ilk kez duymasına vesile olduğunu gözlemlediğini anlattı.

Erdoğdu, zaman içinde iki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin derinleştiğini ancak halklar arasındaki ilişkinin gelişmesine ihtiyaç olduğuna işaret ederek, "Edebiyat, halklar arasındaki etkileşim açısıdan önemli çünkü siyasi, ekonomik, psikolojik ve sosyolojik boyutlarıyla toplumları her yönüyle yansıtıyor." diye konuştu.

Türkiye'de Çin edebiyatının yeterince bilinmediğini ama bu açığı kapatmak üzere çeviri çalışmalarına hız verildiğine dikkati çeken Erdoğdu, ülkeler birbirini daha fazla tanıdıkça daha uyumlu ve barış içinde yaşayacağına inandığını dile getirdi.

- Türk ve Çinli edebiyatçılar aynı dergide bulaşacak

Yayıncı Haluk Hepkon da daha önce Çin Yayın Grubu ve Çin Ulusal Yayın İthalat İhracat Grubu ile işbirlikleri yaparak birçok Çince eseri Türk okuruyla buluşturduklarını ve bu çalışmaları sürdüreceklerini kaydetti.

Pekin Uluslararası Kitap Fuarı (BIBF) kapsamında yarın Pekin Edebiyat ve Sanat Çevreleri Federasyonu ile anlaşma imzalayacaklarını ifade eden Hepkon, "Türk edebiyatçılarıyla Çinli edebiyatçıların katkıda bulunduğu bir dergiyi Türkiye'de yayımlayacağız." dedi.

Hepkon, fuar kapsamında ayrıca Fidan'ın "Türkiye'de Sinolojinin Doğuşu" kitabı için Çin'de tanıtım yapılacağını belirtti.

Dünya Sinoloji Merkezi ile yaptıkları anlaşmayla İstanbul'da bir ofisin kurulduğunu, buna karşılık kendilerinin de Çin'in Çingdao şehrinde bir ofis kurduğu anlatan Hepkon, bu vesileyle ofisi de ziyaret edeceklerini vurguladı.

Hepkon, Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Musa'nın edebiyat alanındaki bu önemli foruma katılarak desteğini göstermesinin kendilerini gururlandırdığını belirterek, "Türkiye'nin edebiyata ve kültüre, Çin ile dostluğa verdiği önemi göstermesi açısından zarif bir hareketti." ifadesini kullandı.

Yorum

Radar Aracına Çarpan Otomobil 1'i Polis 2 Kişiyi Yaraladı!

Köyüne Dönene 3 Milyon TL Destek: Tarım ve Hayvancılıkta Yeni Dönem Başladı

Tıp Fakültelerinde Zirvedeki 10 Üniversite Açıklandı: Koç Üniversitesi İlk 24'ü Arıyor!

İzinsiz çalışıp sınırdışı kararı alan kişilerin masraflarının işveren tarafından karşılanmasına dair yönetmelik yayımlandı

Hukuk Fakültesi Barajı Tartışması: YÖK’ün 100 Bine Düşürme Kararı Öğrencileri Mağdur Etti!

İl milli eğitim müdürü olarak atanan İlhan Saz göreve başlama ve teşekkür mesajını yayınladı

500 Bin TL Faizsiz, 1 Yıl Ödemesiz Kredi! Bankadan Sıfır Faizli Destek Kredisi Fırsatı

Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Başvurularına Kimler Katılamayacak? MEB'den Kritik Duyuru!

Öğretmenler Dikkat! Maaş Karşılığı ve Ek Ders Saatleri Yarı Zamanlı Çalışmaya Engel Mi?

Şehit Gültekin Kubilay Atik İlkokulu Öğretmeni Meral Belek Vefat Etti

Balıkesir, Giresun, Rize ve Kahramanmaraş’a Yeni Eğitim Müdürleri Atandı

Termometreler Yandı: Aydın’da 43,6 Dereceyle Rekor Sıcaklık!

Orhan Şen’den İstanbul Valisi’ne Çağrı: Mesai Saatleri Değişsin, Sıcaklık Afete Dönüşmesin!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barış İçin Caydırıcılık Şart, Yerlilik Oranı Yüzde 80'i Aştı

Emeklilerin Seyyanen Zam, Memurların 3600 Ek Gösterge Hasreti Bitiyor Mu? İşte Son Durum!

Emeklilere 27 Bin TL’ye Kadar Nakit Promosyon: İşte Banka Banka Güncel Tutarlar

AÖL soru ve cevap anahtarı görüntüleme! 2025 AÖL 3. dönem soruları ve cevapları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

Yaz Tatilinde Ek Gelir Fırsatı: ÖSYM Sınav Görev Ücretlerine Büyük Zam Geldi!

2025 İl Dışı Mazeret Atamaları Başladı: Öğretmenler İçin Kritik Takvim Açıklandı

MEB 2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı Takvimini Açıkladı: Okullar Ne Zaman Açılıyor?

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 10 Bin Öğretmen Ataması İçin Yeni Açıklama

Ankara Valiliği’nden Rekor Promosyon: Tek Seferde 105 Bin TL!

MEB'den Özel Eğitim Öğrencilerinin Velilerine Acil Dolandırıcılık Uyarısı

Öğretmenlik Kanunu, İklim Yasası, Yargı Reformu: TBMM’de Değişimin Yılı

12 yıllık zorunlu eğitim süresinde düşüş sinyali? Bakan Yusuf Tekin’den önemli açıklama

Öğrencilere 100.000 TL nakit, 40.000 TL aylık burs imkanı

MEB Genel Müdürü LGS iddialarının ardından neden görevden alındı? Bakan Tekin’den açıklama

Atakan Çelik Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Öğrenci Affı TBMM Gündeminde! Bakan Tekin'e Kritik Soru Önergesi Verildi!

Memur maaşına 110.000 TL’lik promosyon desteği

Yükleniyor

YAZARLAR