BERN (AA) - Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Emine Ece Özbayoğlu Acarsoy, Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından aralıksız yardım çalışmalarını yürüten İsviçre'deki Türk toplumuna, "İsviçre nezdindeki Türk Büyükelçisi olarak sizlere ne kadar teşekkür etsem azdır. Sizlerle bir kez daha gurur duydum." sözleriyle teşekkür etti.

​​​​​​​Türkiye'de meydana gelen depremlerde yaşamını yitirenler ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108. yıl dönümü vesilesiyle Türkiye'nin Bern Büyükelçiliğinde anma töreni düzenlendi.

Büyükelçilik Konutu'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, İsviçre Din Hizmetleri Müşavir Vekili Bilal Yıldız tarafından Kur'an-ı Kerim ve meali okundu, depremde hayatını kaybedenler ve Çanakkale şehitleri için dua edildi.

Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Acarsoy, burada yaptığı konuşmada, 6 Şubat'ta meydana gelen ve "asrın felaketi" olarak anılan depremlerde hayatını kaybeden Türk vatandaşlarının aziz hatıralarını anmak üzere toplandıklarını söyledi.

Acarsoy, 6 Şubat saat 04.17’de İsviçre'de yaşayan birçok Türk vatandaşının da memleketi olan Kahramanmaraş Pazarcık'ta meydana gelen depremin yüreklerine bir kor gibi düştüğünü dile getirdi.

Henüz bu depremin şokunu atlatamamışken saat 13.24'te bu defa Elbistan'da ikinci bir depremin yaşandığını anlatan Acarsoy, "Bu depremler dünya tarihinde görülmüş en korkunç felaketlerden birini maalesef ülkemize yaşattı. 13 milyondan fazla vatandaşımızın yaşadığı 11 ilimizde muazzam bir yıkım meydana geldi. Son belirlemelere göre 50 bin civarında yurttaşımız hayatını kaybetti, on binlerce vatandaşımız yaralandı. Hayatını kaybedenlerin ruhları şad, mekanları cennet olsun. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum." ifadesini kullandı.

- "İsviçre'nin de bulunduğu 62 ülkeden arama kurtarma ekibi gönderildi"

Acarsoy, deprem bölgesine yönelik uluslararası yardımlar için teşekkür ederek, depremin ilk saatlerinden itibaren ilgili kurum ve kuruluşların "devlet millet el ele" felsefesiyle Türk milletinin olağanüstü desteğiyle çalışmalar yürüttüğüne dikkati çekti.

Bölgenin yeniden imarı için gerekli tüm çalışmaların süratle yapıldığını vurgulayan Acarsoy, şöyle devam etti:

"Amaç, depremden sonra bölgeyi terk etmek durumunda kalan, çadır ve konteyner kentlerde yaşamlarını sürdürmekte olan yaklaşık 4 milyon vatandaşımızın bir an evvel sıcak yuvalarına kavuşmalarını sağlamaktır. Bu noktada yürütmekte olduğumuz girişimci ve insani dış politikamızın da etkisiyle uluslararası toplumdan aldığımız yoğun desteğe de değinmek isterim. Asrın felaketinin hemen ertesinde 102 ülke, çeşitli düzeylerde yardım etmiş, aralarında İsviçre'nin de bulunduğu 62 ülkeden arama kurtarma ekibi gönderilmiş, bu ekiplerde 6 binden fazla personel görev yapmıştır."

Acarsoy, İsviçre’deki Türklerin deprem felaketinden hemen sonra organize olarak Büyükelçilik ile Zürih ve Cenevre başkonsolosluklarının eşgüdümünde olağanüstü bir yardım ve destek kampanyası düzenlediğinin altını çizdi.

- "2,5 milyon frankı aşkın nakdi yardım ulaştırıldı"

Oluşturulan yardım toplama merkezlerinde İsviçre'deki Türklerin aralıksız çalıştığını vurgulayan Acarsoy, "Cömert bağışlarınız neticesinde yalnızca İsviçre'de yaşayan Türk toplumu ve İsviçreli dostlarımız tarafından 2,5 milyon frangı aşkın nakdi ve 700 tonu aşkın ayni yardım süratle depremzedelerimize ulaştırıldı. Gönderdiğiniz çadır ve konteynerler, depremzedelerimize yuva, gönderdiğiniz jeneratörler ışık oldu. Battaniyeler, montlar, kışlık kıyafet ve ayakkabılar soğuk kış mevsiminde depremzedelerimizin yalnızca bedenlerini değil yüreklerini de ısıttı.

İsviçre nezdindeki Türk Büyükelçisi olarak sizlere ne kadar teşekkür etsem azdır. Sizlerle bir kez daha gurur duydum. Bu noktada yardımların ülkemize süratle ulaştırılması için büyük bir özveri gösteren THY Basel, Zürih ve Cenevre ofislerimize de ayrı bir parantez açmak isterim."

- "Bugüne kadar biz böyle felaket görmedik’ dediler"

Türkiye'nin Zürih Başkonsolosu Hasan Emre Uygun da arama kurtarma çalışmaları için Türkiye’ye giden İsviçre ekibi üyeleriyle görüştüğünü belirterek, "Duygu dolu anlar yaşandı. Aralarında dünyanın farklı yerlerinde görev yapmış olanlar vardı. ‘Bugüne kadar biz böyle felaket görmedik’ dediler. Bunu yıkımın boyutlarını tahayyül edebilmemiz açısından söylüyorum. Sahadaki ilgili kurumlarımızın da desteğiyle ve yoğun çabaları sayesinde 11 vatandaşımızın hayatını kurtardılar. Kendilerine buradan tekrar içten teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Uygun, yüce Türk milletinin Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazanılmış bir azmin mücadelesi olan Çanakkale Zaferi'nin 108. yılını idrak ettiklerini de anımsatarak, şunları kaydetti:

"Dünya literatüründe bir dönüm noktasının yaşandığı, güç ve dengelerinin tamamen değiştiği ve Kurtuluş Savaşı'mızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, tarihe altın harflerle yazılan bu mücadelede, her siperde ayrı bir destan yazan askerlerimiz, düşmana karşı verdiği mukaddes mücadeleyi zaferle sonuçlandırmıştır. Türk milletinin kahramanlığı, fedakarlığı, azmi ve dayanışması, topraklarımızı işgale gelenlerin hepsine 'dur' demiş, tüm dünyaya Çanakkale'nin geçilemeyeceğini kanıtlamıştır."

Programa, Bern Büyükelçiliği müşavirlerinin yanı sıra MÜSİAD İsviçre Şubesi Başkanı Şeref Yıldız başta olmak üzere pek çok STK’nin başkan ve temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.