Türkiye'den in'e gitmek üzere 4 Aralık'ta İstanbul'dan yola çıkan ilk blok ihracat treni, Gürcistan'ın Ahalkalaki kentine ulaşmasının ardından Azerbaycan'a uğurlandı.
in'e gitmek üzere 4 Aralık'ta İstanbul'dan yola çıkan ilk blok ihracat treni, 8 Ekim'de sınır kenti Kars'a, ardından da gece saatlerinde de Gürcistan'ın Ahalkalaki kentine ulaşmıştı. Türkiye'den yola çıkan ve yaklaşık 8 bin 693 km yol, 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçerek yükünü 12 günde in'e ulaştıracak olan tren, Gürcistan'dan Azerbaycan'a uğurlandı.
İhracat treni Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin birlikte yaptığı Bakü-Tiflis-Kars hattını kullanacak
Kars'tan Gürcistan'a gelerek, Ahalkalaki molasının ardından hareket eden ihracat treni Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolu hattını kullanarak yoluna devam etti. Türkiye'den yola çıkan tren, Gürcistan, Azerbaycan ve Kazakistan'ı geçerek in'in Xi'an şehrine ulaşacak. Türkiye'de 2 bin 323 kilometre yol kat eden tren; Gürcistan'da 220, Azerbaycan'da 430, Hazar Denizi'nde 420, Kazakistan'da 3 bin 200, in'de ise 2 bin 100 kilometre yol gidecek. Trenin 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülkeyi geçerek 12 Aralık'ta in'e ulaşması planlanıyor.

"BTK, İN'E İHRACATI ARTTIRMAK İİN GÜZEL BİR FIRSAT"
Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Natia Turnava, Türkiye ihracat treninin Gürcistan'dan geçmesinin tarihi bir olay olduğunu söyleyerek, "BTK halihazırda ikili bir modda faaliyet gösteriyor. Demiryolu daha fazla kargo taşıyabiliyor, bu sadece Gürcistan'ın transit fonksiyonunun daha da geliştirilmesi için değil, aynı zamanda Gürcistan ürünlerinin in pazarına ihracatının kolaylaştırılması için de önemli. in bizim bir numaralı ihracat ortağımız. Gürcistan şarabının çoğu in'e ihraç ediliyor. BTK'yı, Gürcistan'dan in'e ihracatı arttırmak için çok güzel bir fırsat olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.
(İlkin Hüseynov/İHA)