TUNUS Tunus'ta, ülkenin güneyinde yer alan Zerzis kenti açıklarında 21 Eylül’de batan teknedeki tartışmalı kurtarma çalışmaları ve "yetkililerin ciddiyetsizliğini" protesto eden göstericilere müdahale edildi.

Zerzis sakini yüzlerce kişi araçlarıyla ve yaya olarak kentteki limandan, 19-20 Kasım'da 18. Frankofon Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanan Cerbe Adası'na doğru yürüdü.

Cerbe Adası'ndaki Romanya karayoluna yaklaşık bir kilometre uzaklıkta güvenlik kemeri oluşturan emniyet güçleri, göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti; bazılarını gözaltına aldı.

Zerzis kenti açıklarında batan tekne konusunda devlet yetkililerinin tutumuna tepki gösteren eylemciler, "ocuklarımız nerede?" şeklinde slogan attı.

Tunus’un güneyinde yer alan Zerzis kenti açıklarında 21 Eylül’de, tekneleri batan Tunuslu 18 düzensiz göçmen için arama kurtarma çalışmaları yapılmıştı. alışmalarda 14 kişinin cesedine ulaşılabilmişti.

Ancak kayıp olan düzensiz göçmenlerin yakınları, yetkililere, arama kurtarma çalışmalarının yetersiz kaldığı ve gevşeklik gösterildiği suçlamaları yöneltiyor. Bölge sakinleri ayrıca 4 naaşın kimlik tespiti yapılmadan, göçmenlerin defnedildiği Afrika Mezarlığı'na gömüldüğünü söylüyor.

- Avrupa'ya ulaşmak için Afrika'dan Akdeniz'e açılıyorlar

Afrika'nın kuzeyindeki Tunus ve Libya gibi ülkeler, Akdeniz üzerinden yasa dışı yollarla Avrupa'ya ulaşmak isteyen düzensiz göçmenler için çıkış noktası olarak görülüyor.

Tunus İçişleri Bakanlığı, 2021 yılında 10 bin 371'i Sahra Altı Afrika'dan olmak üzere, 20 bin 616 düzensiz göçmenin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Ulusal Muhafız Birliği de 25 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, 2022 başından itibaren Tunus genelinde Avrupa'ya yönelik 1509 düzensiz göç girişiminin engellendiğini belirtmişti.

Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu verilerine göre, Tunus'tan yasa dışı yollarla İtalya'ya geçen düzensiz göçmen sayısı, yıl başından bu yana 13 bini aştı.