Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS) Genel Sekreteri Nureddin et-Tebubi, "ülkenin katılımcı olmaktan uzak tartışmalı bir Anayasa ile seçimlere gittiğini" söyledi.

Başkent Tunus'ta düzenlenen bir etkinlikte konuşan Tebubi, "ülkenin bugün bölünmüş ve yolunu kaybetmiş bir halde olduğunu, fertler arasında düşmanlık, şüphe ve ihanet suçlamasından başka bir şeyin bulunmadığını" dile getirdi.

Tunus'ta katılımcı olmaktan uzak tartışmalı bir Anayasa ile seçimlere gidildiğini söyleyen Tebubi, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün, şeffaflıktan yoksun, çifte söyleme sahip, çözümlerinde kolaycılığa kaçan ve planları başarısız, krizden tek çıkış yolu olarak borçlanmayı kabul etmiş, vizyonsuz ve programsız bir hükümetle karşı karşıyayız. Artık geride kalanı kurtarabilme imkanı sunan, durgunluktan çıkaracak olan bazı bakanlıkları yeniden harekete geçirecek bir hükümet değişikliğinin zamanı gelmiştir."

Tebubi, kalkınma oranlarında daha önce görülmemiş şekilde düşüşün devam ettiğini, borçlanma oranlarındaki yükselişin kamu maliyesinde çöküş uyarısı verdiğini, fakirlik ve işsizliğin de sürekli arttığını ifade ederek, ülkedeki ekonomi yönetimine eleştirilerde bulundu.

Stokçuluğa ve halkın ekmeğiyle oynandığına dikkati çeken Tebubi, buna paralel olarak fiyatlardaki artışın ve satın alma gücündeki düşüşün ülkedeki en belirgin durum haline geldiğini belritti.

- Tunus'taki siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek, yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "Siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.

Ülkede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzde 30,5 katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 "evet" oyuyla yeni Anayasa kabul edilmişti.