ANKARA Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) evre Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği alışma Grubu tarafından hazırlanan "Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler alıştayı" 1-2 Aralık'ta Ege Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

TÜBA'dan yapılan açıklamaya göre, açılış konuşmalarıyla başlayacak program, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'in "Türkiye'nin Doğal Zenginliği: Biyoçeşitlilik" sunumuyla devam edecek.

alıştaya ilgili bakanlıklardan temsilciler, devlet ve vakıf üniversitelerinden öğretim üyeleri, çeşitli meslek dernekleri, ayrıca özel sektörden alanında araştırıcı, uzman ve yöneticiler katılacak.

Türkiye ve Biyoçeşitlilik, Tarımsal Biyoçeşitlilik: Dünyayı Sürdürülebilir Bir Şekilde Beslemenin Zorlukları ve özüm Önerileri, Sucul Ekosistemler Biyoçeşitliliği, Karasal Ekosistemler ve Değişen Biyoçeşitlilik, Sağlıklı Ekosistem Göstergeleri, Türkiye'de Biyoçeşitliliğin Sürdürülebilirliği başlıklı 6 oturumda, 25 bilim insanı çeşitli konuları masaya yatıracak.

Açıklamada söz konusu çalıştaya ilişkin değerlendirmede bulunan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, programın detaylarının ilgili çalışma grubunca titizlikle planlandığının altını çizdi.

TÜBA ve çalışma gruplarının projelerinin üniversiteler ve ilgili paydaşların destek ve katkılarıyla gelişerek devam ettiğini vurgulayan Şeker, şunları kaydetti:

"evre kirliliği, doğal alanlarda yapılan değişiklikler ve iklim değişikliği etkileriyle 1970'ten bu yana doğal hayatta canlı popülasyonu yüzde 60 azaldı, 1 milyon canlı türünün nesli tükenme tehlikesi altında. Denizlerdeki mercanların 30 yıl içinde yok olma tehlikesi altında olduğu biliniyor. Bu doğrultuda dünyada ve ülkemizde biyoçeşitlilik ve ekosistemlerin güncel durumu, önemi ve korunmasıyla ilgili konuların ele alınması ve tartışılması amacıyla düzenlenen çalıştayımızın sonuçlarını içeren raporu da en kısa sürede yayınlayarak kamuoyuyla paylaşacağız."