The Economist, Türkiye'de ekonomisini konu alan makalede enflasyonun üç haneye yükseldiğini iddia ederek yaklaşan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilli seçimleri nedeni ile Erdoğan'ın harcamaları daha da artıracağına vurgu yapıldı. “Türkiye üç haneli enflasyonla boğuşuyor” adlı makalede düşük asgari ücret ve hayat pahalılığına dikkat çekildi.
The Economist dergisinin son sayısında, Türkiye'de artan enflasyon ve yoksulluğu gündeme getiren bir makale yayınlandı. Sözcü'nün de okurlarına aktardığına göre, “Türkiye üç haneli enflasyonla boğuşuyor” başlıklı makalede, bu seneki kurban bayramının nasıl geçtiğine dair izlenimlere de yer veriliyor.
2022 yılı kurbanlık satışlarının geçen yıla göre azaldığına dükkat çekilen yazıda, geçen kurban bayramında getirdiği tüm koyunları satan ve Gaziantep'te yaşayan Ali Ertürk isimli çiftçinin bu seneki bayramda getirdiği kurbanlıkların sadedece dörtte birini sattığını söylediği aktarıldı.
Dergiye konuşan Hasan isimli bir fabrika işçisi ise, kurbanlık olarak 5 bin TL'ye (290 dolar) bir koyun satın aldığını ve bunun aylık ücretine denk olduğunu söylerken, pazardaki birçok kişinin ise yüksek fiyatlar nedeni ile kurbanlık alamadığını ve eli boş döndüğü yazıldı.
"RESMİ ENFLASYON RAKAMLARINA GÜVENİLMİYOR"
Dünya genelinde insanların artan enflasyonla birlikte yaşamayı öğrenmekte olduğunu, Türkiye'de ise insanların kontrolden çıkan enflasyonla karşı karşıya bulunduğunu aktaran The Economist, hükümetin yayımladığı enflasyon rakamlarına da güvenilmediğine dikkat çekerek haziranda resmi enflasyon %79 olurken bağımsız araştırmacıların bu oranı yüzde 160 ölçtüğünü, araştırmalara göre halkın %70'inin resmi enflasyon yerine bu rakama inandığını aktardı.
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), haziran enflasyonunun yüzde 175 olduğunu açıklamıştı.
"MİLYONLARCA KİŞİ YOKSULLUK SINIRININ ALTINA DÜŞTÜ"
Türk Lirası TL'deki hızlı değer kaybı ve artan enflasyonla birlikte orta sınıfın eridiğine işaret edilen makalede, mavi yaka çalışanlardan, gençlerden ve emeklilerden milyonlarca kişinin yoksulluk sınırının altına düştüğü, bu sınırın da dört kişilik bir aile için yaklaşık 1200 dolar olduğu vurgulandı.
Artan fiyatlara rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğiyle uygulanan düşük faiz oranlarının etkisiyle talebin daha da arttığına ve parası olanların araba, elektronik aletler ve diğer ürünlere para saçtığını aktaran dergi, ekonomist Arda Tunca'nın

“İnsanlar mümkün olan en kısa sürede paralarını harcıyor çünkü paralarının değeri mutlaka düşecek” yorumuna yer verdi.

Bahse konu özel tüketim harcamaları ve rekor kıran ihracatla birlikte ekonominin yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3 oranında büyüdüğünü buna karşın çok az Türk vatandaşının bu büyümenin faydasını hissettiğini öne süren dergi, insanların yüzde 70'ten fazlasının son bir yılda ekonomik durumlarının kötüye gittiğini söylediğini, iyiye gitti diyenlerin oranının sadece yüzde 10 olduğunu kaydetti.

"TÜRKLER HİSSE SENEDİ VE KRİPTO PARALARA YÖNELDİ"
Türklerin TL'deki değer kaybı sebebiyle satın alma güçlerini korumak için dövize güvenme eğiliminde olduğunu, bankalardaki döviz mevduatların oranının 2019'dan bu yana TL'ninkinden fazla olduğunu ancak kurda bu yıl kaydedilen yaklaşık yüzde 30'luk artışa rağmen doların bile enflasyon karşısında yeterli korumayı sağlamadığını yazan dergi, bu nedenle birçok Türk'ün tasarruflarını hisse senedi ve kripto para gibi daha oynak varlıklarda değerlendirdiğini belirtti.
Makalede ayrıca, Türkiye'de internet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 19'unun kripto para sahibi olduğunu, bunun da dünyada en yüksek beşinci oran olduğu yazıldı.
Daha zengin kesimin gayrimenkule yöneldiğini, konut fiyatlarının yüzde 182 oranında arttığını, burada bir balon oluştuğunu, İstanbul'da konut fiyatlarının üçe katlandığını aktaran dergi, gençlerin bir aile kurmak şöyle dursun, kendi başlarına bile yaşayamadıklarını söylediklerini aktardı.

Türkiye'de benzer fiyat artışlarının 1980'li ve 1990'lı yıllarda da görüldüğünü ancak daha öngörülebilir politikalar sayesinde o dönemde enflasyonla başa çıkmanın daha kolay olduğunu aktaran dergi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz ısrarı nedeniyle yetkililerin TL'yi desteklemek ve enflasyonu frenlemek için başka önlemler aldığını ancak bunların hiçbirinin işe yaramadığını yazdı.
"ERDOĞAN SEİM ÖNCESİ HARCAMALARI ARTIRACAK"
Önümüzdeki yıl için seçimlerin yapılacağını hatırlatan dergi, siyasi hayatı tehlikede olan Erdoğan’ın harcamaları artıracağının neredeyse kesin olduğunu öne sürdü.

Yılın ilk birkaç ayında ekonomiye güç veren tüketici talebindeki artışın gücünün tükenmeye başladığına değinen dergi, sıradan Türklerin enflasyonla baş etme yollarının tükenmekte olduğunu yazdı.