Tezsiz yüksek lisans yapan  Öğretmenler uzman öğretmenlik sınavından muaf tutulacak mı? Eğitim gündemini bir anda değiştiren ve öğretmenlere yönelik açıklamaları birinci gündem maddesi haline gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20. Milli Eğitim Şurası'nda öğretmenlerin meslek kanun ile ilgili önemli detayları kamuyu ile paylaştı.
FACEBOOK ÖĞRETMENLER GRUBUNA KATILMAK İİN TIKLAYINIZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasında

“10 yılını tamamlayan öğretmenlere 'uzman öğretmenlik' tanımını getiriyoruz. Böylece hem derece alacak hem de maaşlarında 1000 lira artış olacak. Yüksek lisans yapmış öğretmenlerimiz sınavdan muaf tutulacaktır” dedi.

Bu açıklamaların ardından Öğretmenlik Meslek Kanunu için süreç başlatıldı ve kanun teklifi TBMM’de kabul edildi. Buna göre yüksek lisans yapan öğretmenler uzman öğretmen olabilecekler.
Peki yüksek lisans yapan öğretmenler arasında tesli ya da tezsiz ayrımı yapılacak mı?
Mevcut açıklama göz önüne alındığında öğretmenlerden yüksek lisans yapanların ve 10 yılını tamamlamış olanların tamamı uzman öğretmen olabilecekler.
uzman öğretmenlikte tezli/tesiz ayrımı yapılmayacak. Tüm 10 yılını doldurmuş yüksek lisans mezunu öğretmenler sınavsız uzman öğretmen olabilecekler.
Konuya ilişkin olarak soruları yanıtlayan Milli Eğitim bakanı Mahmut Özer'in açıklamaları şöyle:
Soru: Kariyer süreçleri ile ilgili tartışılan konulardan bir tanesi de uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğe geçişte yapılacak sınavlar. Sınavlar yapılmasa olmaz mıydı?
Cevap: Bildiğiniz gibi uzman öğretmenlik için 180 saat ve başöğretmenlik için 240 saatlik eğitimler düzenlenecek. Eğitimi değerlendirmeniz için eğitimler sonunda bir ölçme ve değerlendirme yapmanız lazım. Bu amaçla sınav yapılacak. Bu nedenle de sınavlar doğrudan alınan eğitimle ilişkili olacak. Dolayısıyla tedirgin olunacak bir durum söz konusu değil. Kaldı ki yüksek lisans yapmış öğretmenlerimiz uzman öğretmenlik için yapılan sınavdan muaf olacaklar. Doktora yapmış öğretmenlerimiz de başöğretmenlik için yapılan sınavdan muaf olacaklar. 
Soru: Kanun ile aslında öğretmenlerin lisansüstü eğitim yapmaları da teşvik edilmiş oluyor.
Cevap: Kesinlikle. Bu da sürecin önemli bir katkısı olacaktır. Öğretmenlerimizin lisansüstü eğitimlerini tamamlamaları hem kendi kişisel gelişimleri için çok önemli hem de verecekleri eğitimin kalitesine de olumlu yansımakta. Bu nedenle OECD ülkelerinde lisansüstü eğitim yapmış öğretmen oranları oldukça yüksek. Biz de bu oranlar son derece düşük. Örneğin yüksek lisans yapmış öğretmen oranımız yaklaşık yüzde 12. OECD ortalamasının çok altında. Doktora yapmış öğretmen oranımız ise yalnızca yüzde 0,23. Son derece düşük bir oran. Dolayısıyla, bu kanunla birlikte öğretmenlerimiz lisansüstü eğitime teşvik edilmiş oluyor. 
Soru: Lisansüstü eğitimde alan sınırlaması olacak mı?
Cevap: Hayır, bu hususta bir sınırlama getirilmeyecek. Öğretmenlerimizin lisansüstü eğitimlerinde disiplinlere yönelik dar kapsamlı bir yaklaşımımız yok. Tam tersine disiplinlerarası lisansüstü çalışmalar yapmalarını 21.yüzyıl becerileri açısından çok daha fazla önemsiyoruz. Dolayısıyla burada daha esnek bir yaklaşım benimsedik. İsteyen öğretmenimiz istediği alanda, merak ettiği bir konuda lisansüstü eğitimi yapabilir.

Lisansüstü eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıklarında da uzman ve başöğretmenlik sınavlarından muaf olma haklarını kullanırlar.  

Özetle Yükseklisans yapan tüm öğretmenler uzman öğretmenlik eğitimini aldıktan sonra sınavdan muaf olacak ve sınava girmeden direkt olarak uzman öğretmen olabileceklerdir.