Temmuz ayına sayılı günler kala memur maaş zammı konusu yeniden gündeme geldi. TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon oranlarına göre belirlenecek memur maaşları için gözler Temmuz ayına çevrildi. Memurlar için en az yüzde 40 zam oranının kesinleşmesi bekleniyor.

Memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yapılan zammın 7.5 puanını toplu sözleşme zammı oluşturuyor. Memur maaşlarına zam yapılırken, yüzde 7.5’lik toplu sözleşme zammına göre 6 aylık enflasyon farkı hesaplanarak maaşlara yansıtılacak, bunun üzerine yılın ikinci yarısı için geçen yıl toplu sözleşme ile belirlenen yüzde 7 zam yapılacak.

Yapılan hesaplara göre, haziran ayında enflasyonun sabit kalması halinde memur maaşları ve emekli memur aylıkları temmuz ayında yüzde 35 oranında zamlanacak. Aile ödenekleri dahil en düşük memur maaşı 6 bin 341 liradan 8 bin 560 liraya, en düşük emekli memur aylığı da 4 bin 289 liradan 5 bin 790 liraya yükselmiş olcak.

 

Bütün bu açıklamlarla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan glen "Temmuz ayında enflasyon farkları ile milletimizin her kesimini rahatlatacağız" açıklaması enflasyon farkına ilave memur zammında ek zam sinyali olarak yorumlandı. Memurların beklentisi ise ek veya seyyanen zam yapılarak alım güçlerinin artırılması.

Bakan Bilgin, "Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek, 'enflasyona karşı devletim benim yanımda' dedirtecek bir düzenlemeyi, Türkiye gerçekleştirecek durumdadır" açıklamasını yapmıştı.