Kamuda çalışan yaklaşık 550 bin işçinin kadroya geçirilmesi için çalışmalarda son noktaya gelindi. Taşeron ve sözleşmeli işçiler kadroya geçmeyi beklerken, düzenlemenin detayları da ortaya çıktı. alışmanın aralık ayında Meclis’e sunulması bekleniyor. Sözleşmelilerin iş güvencesi olacak ve özlük hakları iyileştirilirken, Mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin uzatılması da düşünülüyor.

Sadece sözleşmeliler değil, geçici ve mevsimlik işçilerin de yüzü gülecek. Kamuda yılda 10 ay çalışıp 2 ay boşta kalan geçici statüdeki 50 bin işçinin kurumlarda çalışma süresi 1 yıla çıkartılıyor. Böylece geçici işçiler de kıdem tazminatına hak kazanacak. Dönemsel olarak çalışan mevsimlik işçilerin bir sonraki yıl boşta kalmaması, çalışma sürelerinin uzatılması için de düzenleme yapılıyor. Mevsimlik işçi çalıştıran kurumlar işi yeni taşerona vermeyecek, mevsimlik işçi sözleşmesi olan işçilerle çalışmaya devam edecek.

90 BİN TAŞERONA DA KADRO

Taşeron işçilerin kadroya alınma sürecinde bu fırsattan yararlanamayan KİT'lerdeki 90 bin 4D'li işçinin geçişi de tamamlanacak. Mevcut sistemde bu kapsamdaki işçilere 657 sayılı yasa hükümleri uygulanmıyor. Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan istihdam edilen işçiler 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabi bulunuyor. Yapılacak düzenlemeyle süreli, süresiz bütün işçilerin kadroya geçişi söz konusu olacak.

ÖZEL ALIŞMA STATÜSÜ VERİLECEK

Kamuda, nükleer enerji, teknoloji gibi sektörlerdeki gelişimler dikkate alınarak oluşan yeni piyasa koşullarına göre yapılanmaya gidilecek. Bu alanlarda ihtiyaç olan mühendis, yazılımcı, teknik personel, bilim adamları özel bir çalışma statüsüyle istihdam edilecek. Kamu ücretleriyle çalışmayan bu özel alanlar için özel bir sözleşme modeli ortaya konulacak.

BAKAN VEDAT BİLGİN: SÜRELERİ UZATILACAK

alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, mevsimlik ve geçici işçi arasındaki farka dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: "Mevsimlik işçiler belli dönemsel olarak çalışıyorlar, ihtiyaç duyulduğu zaman kuruluşlar onları çağırıyor. alışma sürelerinin uzatılması konusunda onlara bir imkân sağlayacağız, başka bir yerden kurum işçi almasın, yeni bir taşerona vermesin işi, kendi daha önce çalıştığı, bir bağlantısı olan mevsimlik işçi sözleşmesi olan işçilere bu hakkı tanıyacağız. Yani o kurumun ihtiyacı olduğu zaman onların çalıştırılması ve çalışma sürelerinin uzatılması, onu da kapsayan bir çalışma yapıyoruz."

Geçici işçilerin durumunun farklı olduğunu kaydeden Bakan Bilgin, "Onlar 10 ay 29 gün çalışıyor, onu 12 aya çıkaracağız, bir yıl çalışacak şekilde kurumlarında çalışma imkânı sağlayacağız. O işçilerimizin hukukunu koruyacak bir düzenleme yapıyoruz, onları bütünüyle bu statülerini değiştireceğiz."