Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 7. dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin 1 Ağustos 2023 tarihi itibariyla başlayacağını söyleyerek, memurların biriken sorunları için 7. dönem toplu sözleşme görüşmeleri beklendiğini açıkladı.. Türk Eğitim Sen (TES) Genel Başkanı Talip Geylan çözüm bekleyen sorunları 19 madde halinde sıraladı.
- Her şeyden önce memur maaşları belirlenirken işçilerle mukayese edilmesi yanlışlığından bir an önce dönülmelidir.
- Statü hukuka sahip olan memurlarımızı işçi statüsünde çalışanlarla karşılaştırarak ücret belirlenmesi yapmak memurumuzun niteliğine hakaret anlamına gelmektedir.
- Memurumuz; işe girerken, görevde yükselirken, yönetici olurken belli safhalardan geçen, işinin gerektirdiği mesleki nitelik ve teknik yeterlilikler aranan bir statüye tabi görev yapan çalışan kesimidir. Dolayısıyla ülkemizin eğitimli ve nitelikli iş gücü olan kamu çalışanları hüviyetlerine mütenasip bit tutumu hak etmektedir. Toplu Pazarlık masasında muhataplarımızın dikkatine sunacağımız öncelikli hususları başında bu gelecektir.
- Ek gösterge düzenlemesi geçen dönemde yasalaştırıldı ve büyük oranda Türkiye Kamu-Sen’in (TKS) talepleri karşılık buldu. Ancak 1. Dereye inmiş tüm memurlarımızın ek göstergesinin 3600 yapılması talebinde ısrarcı olmaya devam edeceğiz. Nitekim bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı da söz vermiş durumdadır. Takipçisi olacağız.
- YHS’lilerin kadro intibakının yapılması telem taleplerimizdendir. Kamudaki 110 bin civarındaki yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan meslektaşımızın yaptıkları işin niteliği v eğitim durumlarına göre Genel İdare Hizmetle sınıfına alınması talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz.
- Türkiye Kamu-Sen’in önerisiyle hayata geçirilen Afet Tazminatı uygulamasının eksiklerinin giderilmesini istiyoruz. 11 ilin tamamına verilmesi, idari izinli olanlara da ödenmesi ve 6 ayla sınırlandırmadan kalıcı konutlar teslim edilinceye kadar uygulamanın devam etmesini istiyoruz.
- Bayram İkramiyesinin kamu çalışanlarına da ödenmesi talebimiz kırmızı çizgilerimizden birisi olacaktır.
- Refah payı uygulaması kalıcı hale getirilmesi, memurumuz enflasyon farkıyla sıfır zamma mahkum olmaktan kurtarılmalı, Oransal artış ve enflasyon farkının yanı sıra her artış döneminde büyüme oranında bir refah payı verilmelidir.
- Sözleşmeli istihdam sonlandırılmalıdır.
- Vergi dilimi %15’e sabitlenmelidir.
- Enflasyon farkının aylık olarak maaşlara yansıtılması sağlanmalıdır.
- Cumhurbaşkanının Mülakatı kaldıracağız sözü ivedilikle hayata geçirilmelidir. Mülakat ehliyetin, liyakatin, adaletin katilidir. MHP Liyakat Kurulu Yaşar Yıldırım
- Önümüzdeki süreçte bir diğer önemli iştigal konumuz da 4688 sayılı sendika kanunun yeniden düzenlenmesi olacaktır.
- Öncelikle toplu pazarlık masasında yer alan tüm sendika ve konfederasyonların imza ve itiraz yetkisine sahip kılınması esas olmalıdır. Kamu çalışanlarının geneline yönelik pazarlık süreci ile hizmet kollarına yönelik sözleşme süreci müstakil yürütülmelidir.
- Tüm sendikal izin ve örgütlenme kısıtlamaları kaldırılmalı,
- Kamu çalışanlarına grev ve siyaset hakkı tanıyan bir düzenleme hayata geçirilmelidir.
- Toplu Sözleme masasını değerli kılacak tedbirler alınmalı, memurun toplu pazarlık masası bypass edilmemelidi...