Bugün, 8 Haziran 2025 Pazar
  • BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Suudi Arabistan'ın Filistin Büyükelçisi 'ilk defa' Ramallah'ı ziyaret etti

Suudi Arabistan'ın mukim olmayan Filistin Büyükelçisi Sudeyri, ülkesinden Filistin'e gerçekleştirilen ilk resmi ziyarette Ürdün üzerinden işgal altındaki Batı Şeria'ya geçti.

Genel 26.09.2023 14:11:00 0
Suudi Arabistan

KUDÜS (AA) - Suudi Arabistan'ın Filistin'e atadığı Büyükelçi Nayif Bender es-Sudeyri, ülkesinin diplomatik temsilciliğini Kudüs'te açmayı ümit ettiklerini ve İsrail ile gelecekteki bir normalleşme anlaşmasının 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngören Arap Barış Girişimi temelinde olacağını söyledi.

Suudi Arabistan'ın mukim olmayan Filistin Büyükelçisi Sudeyri, ülkesinden Filistin'e gerçekleştirilen ilk resmi ziyarette Ürdün üzerinden işgal altındaki Batı Şeria'ya geçti.

Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bulunan Filistin Dışişleri Bakanlığına gelen Sudeyri, güven mektubunun bir nüshasını Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki'ye teslim etti.

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, bu ziyaretin Suudi Arabistan'ın Filistin'e verdiği önemin göstergesi olduğunu ve Riyad'ın Filistin meselesine yaklaşımından emin olduklarını söyledi.

Büyükelçi Sudeyri de Suudi Arabistan'ın Filistin meselesine verdiği önemi vurgulayarak Riyad'ın Filistin meselesinde yaklaşımının uluslararası anlaşmalarda belirtildiği üzere başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulduğu iki devletli çözümden yana olduğunu ifade etti.

Ülkesinin Filistin diplomatik temsilciliğinin Doğu Kudüs'te açılıp açılmayacağı yönündeki bir soruya Sudeyri, Suudi Arabistan'ın Filistin konsolosluğunun Doğu Kudüs'te olmasını 'ümit ettikleri' yanıtını verdi.

Sudeyri, ülkesinin ABD'nin arabuluculuğuyla İsrail ile normalleşme anlaşması için yürüttüğü görüşmelerde Filistin meselesinin önemine işaret ederek, 'Suudi Arabistan'ın 2002'de liderlik ettiği Arap Barış Girişimi, (İsrail ile) gelecekteki anlaşmanın temelini teşkil ediyor.' diye konuştu.

Büyükelçinin ziyareti, Suudi Arabistan'dan resmi bir heyetin Filistin yönetimine gerçekleştirdiği 'ilk resmi ziyaret' olma özelliğini taşıyor.

Sudeyri'nin gün içinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a güven mektubunu sunması planlanıyor.

- Suudi Arabistan-İsrail normalleşme görüşmeleri

Büyükelçi'nin ziyareti, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun iki ülke arasında normalleşme anlaşması için yapılan görüşmelere ilişkin verdikleri 'olumlu mesajların' ardından gerçekleşiyor.

Bin Selman, Fox televizyonuna verdiği röportajda, İsrail ile normalleşme anlaşmasına 'her geçen gün daha da yaklaştıklarını' söylemişti. Netanyahu da Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu konuşmasında 'Suudi Arabistan ile tarihi bir anlaşmanın eşiğinde olduklarını' dile getirmişti.

Suudi Arabistan, ABD'nin arabuluculuğunda İsrail ile yürüttüğü normalleşme görüşmeleri sırasında tarihinde ilk defa Filistin'e büyükelçi atamıştı.

Suudi Arabistanlı Büyükelçi Nayif bin Bender es-Sudeyri, 12 Ağustos'ta güven mektubunu Ürdün'ün başkenti Amman'daki Filistin Büyükelçiliğinde Filistin Devlet Başkanı Diplomasi Müsteşarı Mecdi el-Halidi'ye teslim etmişti.

Suudi Arabistan'ın Filistin'e atadığı ilk büyükelçi Sudeyri'nin 'tam yetkili olağanüstü büyükelçi' ve aynı zamanda 'mukim olmayan Kudüs Başkonsolosu' olarak görev yapacağı belirtilmişti.

İsrail ve Suudi Arabistan'ın herhangi bir diplomatik ilişkisi bulunmuyor. ABD yönetimi Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fas ve Sudan ile İsrail arasında sağlanan normalleşme anlaşmalarında olduğu gibi Suudi Arabistan'ın da İsrail ile normalleşme anlaşması imzalaması için arabuluculuk yürütüyor.

Suudi Arabistan'ın, normalleşme için, İsrail'den 'Filistin meselesine ilişkin somut adım atmasını' istediği, ABD'den de 'güvenlik teminatı' ve 'sivil amaçlı nükleer güç' talep ettiği aktarılıyor.

İsrail'de aşırı sağcı isimlerin kritik görevlere geldiği, ülke tarihinin 'en sağ kabinesi' diye tanımlanan hükümetin başındaki Netanyahu'nun ise Filistinlilere ilişkin 'taviz vermekte' zorlanacağı değerlendiriliyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Suudi Arabistan'ın Filistin'e büyükelçi ataması üzerine 'Kudüs'te herhangi bir ülkenin Filistin temsilciliğinin açılmasına izin vermeyeceklerini' belirtmişti.

Arap Birliği üyesi ülkeler, 2002'de Suudi Arabistan'ın liderlik ettiği Arap Barış Girişimi bildirisiyle, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kabul etmesi halinde İsrail'le normalleşme sağlanabileceğini beyan etmişti.

Yorum

ÖSYM’nin son 10 yıldaki sınav ücretleri ve on yıllık gelirleri belli oldu

Temmuz Ayı Öğretmen Maaşları ve Ek Dersler Belli Oldu: İşte Zamlı Rakamlar ve Detaylar!

MEB'de Bayram Öncesi Ek Ders Krizi: 4 Bin Öğretmenin Bayram Sevinci Gölgede Kaldı!

Açık Öğretim Ortaokulu Öğrencilerine Önemli Uyarı! Son Gün Yaklaştı

2025 YKS Tarihleri, Saatleri ve Kritik Giriş Belgesi Detayları Açıklandı!

Okullar Ne Zaman Açılıyor? Kurban 9 Haziran Tatil Mi, Okul, Ders Var Mı? Bayramı Sonrası Eğitime Dönüş Tarihi Netleşti!

MEB’den 81 ilden farklı branşlarda öğretmenlere yeni eğitim

LGS 2025 Takvimi Açıklandı! Sınav İçeriği ve Örnek Sorular Yayınlandı

Memur Maaşlarına %14 Zam! Hangi Kadrolar Ne Kadar Alacak?

Ormanda Kaybolan Öğretmen İçin Seferberlik! 54 Kişilik Ekip Arama Yaptı

Bankadan vatandaşlara10.000 TL’lik destek müjdesi

Öğretmenin Yeni Yardımcısı Yapay Zeka Olacak! MEB, Eğitimde Teknolojik Dönüşümü Başlatıyor!

Öğretmenler İçin Yeni Dönem! Başöğretmenlik Maaşları ve Şartlar

Memur Maaşlarında %99 Netleşen Zam Oranı ve Memur-Emekli Maaşında Yeni Listeler Belli Oldu!

Kamyonun Karıştığı Trafik Kazasında 1 Ölü, 10 Yaralı!

Sivas’ta Kene Alarmı! Can Kaybı 6’ya Yükseldi

Öğretmenlerin Yüzünü Güldüren Haber! Ankara Sincan'dan Rekor Promosyon Anlaşması

Öğretmenlere MEB’den Sene Sonu Görevi

Bakan Yusuf Tekin’den öğretmenlere mesaj var

Öğretmenlerin yüzünü güldürecek maaş promosyonu anlaşması

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek Yoğun Bakıma Alındı

ÖSYM'den Dikkat Çeken Karar! Kimler Sınava Girecek, Kimler 2026'yı Bekleyecek?

TOKİ'den Konut Müjdesi: 9.000-10 Bin TL Taksitle Ev Sahibi Olma Fırsatı!

Kamuya 32.000 memur-sözleşmeli personel alım tarihi belli oldu! Alımları ne zaman yapılacak?

Kurban Bayramı Sonrası Kritik Toplantı: 600 Bin Kamu İşçisinin Maaşı Ne Kadar Artacak?

23-27 Haziran Mesleki Çalışmalar Online Mı Olacak? İşte Öğretmenlere Ödenecek Ek Ders Ücreti!

Okul Servisi Sahibi Kız Öğrenciyi İmdat Çekiciyle Yaraladı, Gözaltına Alındı!

Milli Seyir Füzesi SOM, Yerli Motoruyla Hedefi 12'den Vurdu: Tam Bağımsız Savunma Sanayii Yolunda Dev Adım!

Görevden Alınan İl Müdürü'nden Dikkat Çeken Veda Mesajı:

İl Müdürü Görevinden Ayrılıyor, Yerine Kim Geçecek?

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR