Asgari ücrete yüzde 30 ara zam yapıldı. Bu zamın ardından Staj ücreti, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, kıdem tazminatı, GSS primi, işsizlik maaşı gibi önemli kalemlerde de artış yaşandı.

Milyonlarca asgari ücretli çalışanın beklediği asgari ücrete Temmuz ara zamı gerçekleşti. Yapılan %30'luk zamla asgari ücret Türkiye'de 5.500TL oldu. Asgari ücret zammı sonrasında memur maaşlarına yansıtılan vergi indirimi de artış gösterirken en önemli artışlar ise Staj ücreti, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, kıdem tazminatı, GSS primi, işsizlik maaşı kalemlerinde egerçekleşti.

Peki yeni ücretler ne kadar oldu. İşte kalem kalem Staj ücreti, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, kıdem tazminatı, GSS primi, işsizlik maaşı:

İŞSİZLİK MAAŞI DEĞİŞECEK

İşini kaybeden vatandaşlara çalışanın ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı kadar işsizlik maaşı ödeniyor. İşsizlere ödenen en fazla işsizlik ödeneği ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor. Yeni asgari ücretle birlikte işsizlik maaşı da en düşük 2561 lira, en yüksek ise 5123 lira olarak ödenecek. İşsizlik maaşından yüzde 0.00759 oranında da damga vergisi kesintisi yapılıyor.

ASKERLİK VE DOĞUM BORLANMASI

Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayan kişiler için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret zammı kadar arttı. Zamlanan yeni asgari ücretle en düşük günlük prim 68.9 lira, en yüksek prim ise 520 liraya çıktı.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMLERİ

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de yeniden belirlenen asgari ücret zammı kadar arttı. Geliri brüt asgari ücretin 3'te birinin altında olan vatandaşların primlerini devlet karşılıyor. Geliri bunun üzerinde olan kişiler ise primlerini kendisi ödüyor. SGK, 2022 yılında Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 150,12 lira olarak belirlemişti. Asgari ücrete gelen Temmuz ara zamla birlikte yeni GSS primi 195 lira oldu.

65 YAŞ AYLIĞI

65 yaş ve üzeri vatandaşların yararlandığı 65 aylığına yapılacak zam tutarı, 2022 asgari ücret maaşının yeniden belirlenmesi ardından duyurulmuştu. Buna göre 65 yaş aylığı 1296 TL olarak kararlaştırılmıştı. Zamlanan yeni asgari ücretle birlikte 65 yaş aylığı 1684 lira oldu.

ENGELLİ AYLIĞI

Yeni asgari ücretle yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunan vatandaşlar için engelli aylığı 1124 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olan kişiler için ise engelli aylığı 1687 lira, engelli yakını aylığı da 1124 lira olarak belirlenmişti.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ

İsteğe bağlı sigorta yaptıran kişilerin ödenecek prim tutarını kişi kendi belirlese de primin üst ve alt sınırı var. En az brüt asgari ücretin yüzde 32’si, en çok dise brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32’si kadar prim ödenebiliyor.
Asgari ücret ara zammı ile birlikte isteğe bağlı sigorta primi en düşük 2081 lira iken en yüksek 15.611 lira oldu.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ KESİNTİLERİ

alışanların brüt maaşlarından her ay yüzde 3'lük kısmı kesilerek Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) aktarılıyor. Asgari ücretin zamlanmasının ardından 45 yaş altı çalışanların işverenleri tarafından sisteme dahil edilmesine imkan tanıyan otomatik BES’te maaşlardan yapılan kesinti tutarı da artacak.

ASGARİ ÜCRETLİNİN KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLACAK

Ocak ayı itibariyle asgari ücretin brütü 5004 lira, neti ise 4253 liraydı. Asgari ücretli bir çalışan 1 yıllık çalışmasının karşılığında 5004 lira kıdem tazminatını hak ediyordu. Yeni zamlı asgari ücretle birlikte bu tutar 6471 liraya yükseldi. Yeni duruma ilişkin örnek vermek gerekirse 10 yıldır asgari ücretli olarak aynı işyerinde çalışan kişinin alacağı kıdem tazminatı 64 bin 700 lira oldu. (Not: Kıdem tazminatı olarak hesaplamıştır. İhbar tazminatı ve diğer özlük haklarına ilişkin hesaplar katılmamıştır. Sadece oranın belli olması için kıdem tazminatı baz alınmıştır.)

RAPOR ÜCRETLERİ DE ARTACAK

Asgari ücretliler 2022 yılı için ayakta tedavide günlük 144.5 lira, yatarak tedavide de 108.42 lira günlük rapor parası alacak.

STAJYER MAAŞLARINDA DA ARTIŞ OLACAK

Okullardan işletmelere staj yapmak üzere giden lise ve Üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücret artış oranı kadar yükselecek. Staj yapan öğrenciler net asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak üzere ücret alıyor. 5500 lira olan asgari ücretle birlikte en düşük staj ücreti 1650 lira oldu.