alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sözleşmeli personelin beklediği kadro ile ilgili açıklama yaptı. Beklentilerin üzerinde şartlarda kadro imkanları sunulacağını belirten Vedat Bilgin'in açıklamaları ve sözleşmelilere kadro detayları şöyle:

6. dönem toplu sözleşmede sözleşmeliye kadro meselesi şu şekilde ele alınmıştı:

"Sözleşmeli personel istihdamına ilişkin çalışma

MADDE 52- (1) Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınarak, sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılması suretiyle sözleşmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışma, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacaktır."

alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı vedat Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı açıklamalarda sözleşmeliye kadro konusuna da değindi. Bakan Bilgin "Zaten toplu sözleşmemize koymuştuk, toplu sözleşmeye onu 3+1 şeklinde, üç yıl çalışıp 4 ’üncü yılda kamu haklarına sahip olması şeklinde koymuştuk, onda şimdi daha ileri bir adım atıyoruz" dedi.

Bakan Bilgin'in TBMM'deki açıklaması tam olarak şu şekilde:

"İnanır mısınız 32 çeşit sözleşmeli personel uygulaması var. Geçmişte, işte çeşitli devlet bakanlıkları var, hepimiz hatırlarız o dönemi işte. Bir bakan, bir bakanlar kurulu kararıyla şöyle bir sözleşmeli icat etmiş, böyle bir sözleşmeli icat etmiş. Bizim, Faruk Bey, kamu personel sistemini o dönem yöneten genel müdürlerden birisi, konuyu da personel meselesini de çok iyi bilir. Oturduk, çalıştık, bu konuda, bu sorunu çözmeye karar verdik, sorun çözülme aşamasındadır. Evet , devlet çok özel adamlara ihtiyaç duyabilir. Yani nitelikleri, diyelim ki Aziz Sancar Bey'i getireceğiz, Türkiye'de çalıştıracağız bir konuda. Aziz Bey’i mevcut personel sistemiyle çalıştıramayız. Oradaki özel sözleşmeyi anlayabiliriz. Yine KİT'lerde benzeri nitelikli insana ihtiyaç duyuluyor, nitelikli emeğe ihtiyaç duyuluyor, onu çalıştırabiliriz ama 32 çeşit olmaz bu. Dolayısıyla kamudaki bu dağınıklığı, bu sözleşmeli personelin iş güvencesinin zayıflığı algısı var her şeyden önce . Bunu ortadan kaldıracak bir düzenlemeyi önümüzde ki günlerde, bu ay içerisinde bitireceğiz . Zaten toplu sözleşmemize koymuştuk, toplu sözleşmeye onu 3+1 şeklinde, üç yıl çalışıp 4 ’üncü yılda kamu haklarına sahip olması şeklinde koymuştuk, onda şimdi daha ileri bir adım atıyoruz . İnşallah, uygulama Meclise geldiği zaman da - çünkü Meclise gelmesi gerekiyor tabii ki - onu, bütün… Buradan söyleyeyim ki bu ay içerisinde o sorunu çözeceğiz. "

Bakan Bilgin'in açıklaması nasıl anlaşılmalı?

NOT: Bakan Bilgin'in açıklamasında yer alan bazı ifadeleri sorunlu buluyoruz. Örneğin toplu sözleşmede, sözleşmeliler için 3+1 ifadesi yer almıyor bunun yerine sadece sözleşmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışmadan bahsediliyor. Ancak Bakan Bilgin 3+1 meselesine değinmiş ve daha ileri bir adım atılacağını belirtmiştir. Bu ileri adımın, varolan tüm sözleşmelilerin memur kadrolarına geçirilmesi, 32 çeşit sözleşmeli personel statüsününü teke indirilmesi söz konusu olabilir.