Milli Eğitim Bakanlığının Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları, MEB'in duyurduğu takvimden önce, MEB sitesinde açılmadan, anlaşılmaz bir şekilde erkenden açıklandı. Mülakat sonuçları bakanlığın sitesinde yer almazken, e-Devlet üzerinden erişime açıldı. Mülakat sonuçlarında sıralama bilgisi yer almazken, sözlü sınava giren öğretmenlerin puanları belli oldu. Öğretmenlerin bazıları ise sonucunu sosyal medya üzerinden paylaştı. Garip olan ise, sonuçlar açıklandığında MEB'in sözleşmeli öğretmenlik mülakatının hala devam ediyor olması oldu. Özetle mülakatlar bitmeden sonuçlar adeta ifşa oldu. Peki bu nasıl oldu? 

MEB'in 20 bin sözleşmeli öğretmen atama mülakat sonuçlarında daha önce benzeri yaşanmamış bir olay gerçekleşti. MEB, 20 bin sözleşmeli öğretmen alımında, daha önce açıklanan ve atama takviminde yer alan yayınladığı duyuru göre sözlü sınavların 1 Ağustos'ta başlayacağı ve 13 Ağustos 2022 tarihinde biteceğini açıkladı. Mülakat sonuçlarının ise 16 Ağustos'ta bakanlığın resmi sitesinden duyurulacağı ifade edildi.
Sözleşmeli öğretmen mülakatlarının 9. gününde sözlü sınavlar devam ederken sonuçlar dün gece e-Devlet Kapısı'ndan sürpriz bir şekilde açıklandı. Mülakat sonuçlarının ortaya çıkmasıyla resmi site kilitlendi ve o sürece kadar mülakata giren adaylara verilen puanlar ifşa oldu. Sıralama bilgisinin olmadığı mülakat sonuçlarda, daha mülakata girmeyen adayların söz konusu bölümü ise boş görünüyordu. Diğer taraftan sözleşmeli öğretmenlik mülakat puanlarının yuvarlandığı sonuçlarda, daha önceki mülakatlarda elenen birçok ismin de geçtiği ortaya çıktı. e-Devlet üzerinden mülakat sonuçlarını gören adayların ekran görüntüsünü sosyal medyada paylaşması ise dikkat çekti.


NASIL MI OLDU?
MEB 20 bin sözleşmeli öğretmen atama mülakat sonuçlarının erken açıklanmasının perde arkasına ulaştık. Bu sorun ise Milli Eğitim Bakanlığından kaynaklı bir problem değil. MEB'in resmi sitesinde kapalı olan sonuçlar sadece e-Devlet Kapısı üzerinde görünüyordu. Sistem ortak bir ağ üzerinden yürütülüyor. Sözlü sınav sonuçları sisteme girildiği esnada puanların e-Devlet üzerinden göründüğü bir alanın olduğu ve başvurular kısmında bulunan bu noktanın açık bırakıldığı öğrenildi. Bunun ortaya çıkmasının ardından bakanlık yetkililerinin ikazlarının ardından sistemin tekrar kapatıldığı ortaya çıktı. 'Sehven' yapıldığı ifade edilen hatanın ardından gözler şimdi yeniden sonuçlara çevirildi.
MAHMUT ÖZAY-Türkiye Gazetesi