İnternet haber sitelerinde ki çalışanların tümü basın mensubu sayılacak. Sosyal Medya Yasası öncesinde  haber sitelerinde çalışan medya çalışanları Basun Kanununu ile gazetecilere verilen haklardan yararlanamıyordu. Bu yeni yasa ile beraber internet sitesindeki; spikerlere, editörlere ve yayıncılara basın kartı verilebilecek.

OCUKLAR ZARARLI İERİKLERDEN KORUNACAK


ocuklar zararlı içeriklerden etkilenmemesi için ayrıştırılmış hizmet başlığı altında bir düzenleme geliyor. Bu düzenleme ile beraber çocuklar, internette veya sosyal medyada yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek.

ocukların, gençlerin ve ailenin, internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne ilave görevler verilecek.

TÜM HABER SİTELERİ YAPTIĞI HABERLERİ SAKLAYACAK


Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Yasa, hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesinin veya keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

İSTENİLEN İERİKLER ORTADAN KALDIRILABİLECEK


Bir içerik için verilen kaldırma kararı, tüm site ve platformlarını kapsayacak. Her site için ayrı ayrı karar çıkartılmasına gerek kalmayacak.

HABER SİTELERİNE RESMİ İLAN VE REKLAM VERİLEBİLECEK


Haber sitelerini desteklemek için belli kurallar çerçevesinde resmî ilan ve reklamlar, haber sitelerinde yayınlanabilecek.

KÜNYESİZ HABER SİTESİ OLMAYACAK

Yeni yasa ile birlikte; bir haber sitesi künyesiz bir şekilde faaliyet gösteremeyecek. Bir gazete için geçerli kurallar, haber yapan, üreten internet siteleri için de geçerli olacak.

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINA BTK DENETLEMESİ GELİYOR

Sosyal medya platformlarına BTK’nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) denetlemesi koşulu yeni yasayla getiriliyor.

Bu denetleme telefonları ve telekomünikasyon ile ilgili diğer denetlemeleri yapan BTK’ya verilen ek bir görev.  Bu denetimin amacı iletişimin içeriğinin denetlenmesi değil.

Görev kapsamı; platformların kaç kullanıcıdan oluştuğu, iletişim trafiklerinin ne kadar olduğu ve bu konuyla ilgili bilgileri Türkiye’de tutma zorunluluğu gibi konuları içeriyor.

SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİNE OFİS AMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ VERİLECEK


Bazı ağ şirketlerinin temsilcilerinin Türk vatandaşı olmamaları ve Türkiye’de ikamet etmemeleri nedeniyle hukuki olarak muhatap bulamama sorununun önüne geçiliyor.

Yeni yasayla beraber  sosyal ağlara Türkiye ofisi açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma zorunluluğu getirilecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde bu kişinin Türkiye’de ikamet etmesi ve Türk vatandaşı olması gerekecek.

YALAN VEYA YANLIŞ HABER YAYMA SUUNA 5 YIL HAPİS CEZASI GELECEK


Yeni yasayla birlikte “halkı yanlış bilgiyi alenen yayma” suçu tanımlanıyor. Bu suçun oluşması durumunda aranacak 5 şart şu şekildedir :

– Yayılan haber gerçek değilse

– Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa

– Halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı varsa

– Kamu barışını bozmaya yönelik ise

– Aleni ise (yani ilgisi olmayan kişilere ulaşabilecekse)

Kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Yeni Sosyal Medya Yasası ile Türkiye’de haber üreten ve yayın yapan internet medyası, sosyal ağ şirketleri, halkı yanıltıcı bilgiyi kasten yayan kuruluşlar ve kişiler  yapmış olduğu faaliyetlerinden sorumlu tutulacak.