Somali'de, ekonomik kalkınmaya destek olacak yatırımcıları çekmek amacıyla ilk kez Uluslararası Yatırım Konferansı gerçekleştirildi.

Başkent Mogadişu'da 28-29 Kasım'da yapılan ve yurt dışından çok sayıda yabancı yatırımcının katıldığı konferansta, ülkeye yatırımcı çekmek için atılacak adımlar ele alındı.

Konferansta konuşan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, dünyanın son 30 yılda Somali'ye insani yardım için desteğini sürdürdüğünü belirterek, "Bugün burada, önünüzde tüm dünyaya çağrıda bulunuyorum; Somali'ye yatırım konusunda yardım edin. Böylece Somali, aşırılık da dahil pek çok başka sorunu ardı ardına getiren yoksulluk belasından kurtulsun." dedi.

Başbakan Hamza Abdi Barre ise konuşmasında, "Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için gerekli yasal ve kurumsal düzenlemeleri oluşturduk. Somali, 2015'te Yabancı Yatırım Yasası'nı çıkardı ve ülkedeki en yüksek yatırım politikası oluşturmak üzere Yabancı Yatırım Kurulunu kurdu. Bu yasa, yabancı yatırımcılara, yerli yatırımcılara uygulanan muamelenin eşit olmasını garanti ediyor." ifadelerini kullandı.

AA muhabirine açıklamada bulunan Planlama, Yatırım ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Mohmed Abdurahman Farah, hükümetin güvenlik sorunlarının çözümü için çaba sarf ettiğini belirtti.

Türk yatırımcılara teşekkür eden Farah, Somali hükümetinin Türk yatırımcıları çekmek için özel çaba harcadığını söyledi.

Konferansta konuşan yetkililer arasında ABD'nin Mogadişu Büyükelçisi Larry Edward Andre Jr, in'in Mogadişu Büyükelçisi Fei Shengchao, Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Mehmet Yılmaz ve diğer yetkililer, konferansın dünyanın dört bir yanından uluslararası yatırımcıları çekmesinin önemine vurgu yaptı.

Nüfusunun çoğunluğu gençlerden oluşan Somali, son zamanlarda altyapıyı geliştirmeye, ithalat ve ihracat standartlarını düzenlemeye, Dünya Ticaret Örgütü ve Afrika Kıtası Serbest Ticaret Bölgesi (AfCFTA) gibi uluslararası ve bölgesel ticaret mekanizmalarına katılmaya odaklandı.

Somali diasporası, ülke ekonomisinde önemli rol oynarken, ticaret, konaklama, bankacılık, balıkçılık ve emlak sektörlerinde son yıllarda yatırımlar artıyor.

Konferans, terör örgütü Eş-Şebab'ın başkentte aynı tarihlerde yaptığı otel baskınının gölgesinde kaldı.