ANKARA SERTA BULUR - Türkiye ile Sırbistan ve Macaristan arasında hayata geçirilen Sıla ve Dostluk Yolu projeleri, gurbetçilerin yaşadıkları sorunları büyük oranda ortadan kaldırdı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye ile Avrupa arasındaki en önemli güzergahlarda gurbetçi vatandaşların iş ve işlemlerinin kolaylaştırılması, Türk vatandaşlarının doğru ve zamanında bilgilendirilerek yaşanması muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla Türkiye ile Sırbistan arasında 2019 yılında başlatılan Sıla Yolu Projesi kapsamındaki faaliyetler sürüyor.

Avrupa ülkelerine mal ve eşya taşıyan tır şoförlerine göçmen kaçakçılığı olaylarında mağdur olmamaları amacıyla görevli Türk polislerince sürekli bilgi veriliyor. Bu kapsamda projenin başladığı tarihten itibaren bugüne kadar 1 milyon 168 bin 547 Türk vatandaşı olası sorunlar hakkında bilgilendirildi.

Sırbistan-Hırvatistan Batrovci, Sırbistan-Macaristan Hargos ve Sırbistan-Bulgaristan Gradina kara hudut kapılarında görev yapan Türk polisleri, projenin hayata geçirildiği tarihten itibaren 963 düzensiz göçmenin yakalanması ile 320 sahte belge ve 864 adet uyuşturucu maddenin ele geçirilmesini sağladı, 41 trafik kazasına müdahale etti.

- Dostluk Yolu

Türkiye ile Macaristan arasında 11 Kasım 2021'de Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi beşinci toplantısında alınan kararın ardından Macaristan İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı arasında 17 Aralık 2021'de "Ortak Kolluk Faaliyeti Mutabakat Zaptı" imzalandı.

Dostluk Yolu Projesi çerçevesinde Macaristan'ın Rözske Nagylak ve Csanadpalota kara hudut kapılarında göreve başlayan Türk polisi, meslektaşları ile görev yaptığı sürede 135 bin 215 Türk vatandaşıyla görüşerek başta göçmen kaçakçılığı olmak üzere onlara karşılaşacakları sorunlar hakkında bilgi verdi.

Macaristan'ın hudut kapılarında görevlendirilen Türk polisleri, 669 bin 532 tırı kontrol ederken 3 bin 776 düzensiz göçmenin yakalanmasını da sağladı.