Elde edilen verilere göre emeklilik sigorta primini doldurmuş olan ancak yaşının dolmasını bekleyen vatandaşlar, yaş durumunu 8 yıla kadar erkene alabiliyor. Ancak emeklilik tarihinin daha erkene alınabilmesi için bazı şartların ve kriterlerin de karşılanması gerekiyor. Bu şart ve kriterleri karşılayan vatandaşlar erken emeklilikten yararlanabiliyor.
Emekli olmak isteyen vatandaşların  emekli olmalarına olanak sağlayan kriterler de değişiklik gösteriyor. alışan bir kişinin emekli olabilmesini belirleyen kriterler prim günü, sigortalılık süresi, ilk sigorta giriş tarihi ve cinsiyete bağlı değişkenlere göre  belirleniyor. Erken emeklilik isteyen vatandaşların yararlanabileceği erken emeklilik koşullarına ilişkin son dakika gelişmesinin detayları şöyle:

SGK’DAN ERKEN EMEKLİLİK İİN KRİTİK AIKLAMA GELDİ!

Yıllarca çalışarak ülkenin gelişimine katkı sağlayan ve yıllarca emek harcayan ülkemizin emektar vatandaşları özellikle mesleki kariyer yıllarının son dönemlerine geldiğinde, erken emeklilik hayali kurmaya başlıyor. Emeklilikte çalışılan gün sayısı ve yaş temel kriterler olarak değerlendiriliyor. Emeklilik gününü doldurmuş olan ancak yaşa takılan sigortalılar ise yaş şartını beklemek durumundadır. Ancak SGK verilerine göre artık günlerini dolduran vatandaşlar borçlanmadan emeklilik hakkını alabilecek. Sigortalılık gününü tamamlamış olanlar için bu fırsatın şartları da bulunmaktadır.

ERKEN EMEKLİ OLMAK İSTEYENLER İİN TARİH ŞARTI

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK’ya verilen dilekçe sonrası yapılan değerlendirme ile SGK, emeklilik için başvuru yapan kişinin emeklilik hakkının olup olmadığına karar veriyor. Bu kapsamda SGK tarafından yayımlanan verilerde 4 Ekim 2000 tarihi öncesinde Bağ-Kur tecili tespit edilen kişileri (esnafları) kapsayan bir gelişme yaşandı. Vergi levhası bulunan ve işletme sahibi olan kişilerin bu fırsattan yararlanabilmesinin önü açıldı ve SGK tecil tarihi 12 yıl öncesine kadar çekilebilmesine olanan tanındı. Ancak bu fırsattan 4 Ekim 2000 tarihi itibariyle işletmesi olan ancak Bağ-Kur tecili olmayan kişiler yararlanamayacaklar.

1 EKİM 2008 TARİHİ ÖNEMLİ

Tüm bu detaylarla birlikte 1 Ekim 2008 tarihine kadar Bağ-Kur tecilini yaptırmış olan esnaflar da tecil tarihini 4 Ekim 2000 tarihine kadar çekebilecekler. Bu sistemde şartları ve kriterleri sağlayan vatandaşlar 8 yıl erken emeklilik hakkından yararlanabilme olanağına kavuşacaklar. Şartları sağlayan vatandaşların vakit kaybetmeden SGK’ya dilekçe vererek başvuruda bulunması yararlarına olacaktır.