Bugün, 12 Temmuz 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Sendikanın Mülakat Muamması

Çocuğunu Paraf Ankara Yapı Kooperatifine kurucu yapan, çocuğunu üniversiteye araştırma görevlisi yapan, hazine arazileri üzerinden gayrimenkul zengini olan sendikacıların, mülakat konusunda net bir duruş sergilemeleri hiç beklenebilir mi?

Eğitim 20.09.2024 21:36:00 0
Sendikanın Mülakat Muamması

Eğitim-Bir-Sen’in “X” hesabından yayımlanan ve Ali Yalçın’ın ve sendika yöneticilerinin de “X” hesaplarından mülakat sonuçları üzerine yaptıkları paylaşımın kendi bütünlüğü içerisinde çelişkiler içerdiği ve sendika mülakat konusundaki görüşünü net bir şekilde açıklayamamıştır.

Sendika 19.09.2024 tarihli mülakat paylaşımında; “Bakanlık tarafından öğretmen atamaları mülakat sonuçlarının erişime açıldığı; çok sayıda adayın sonuçları gördüğü; akabinde bakanlıkça erişimin kapatıldığı,  yazılı sınav puanının 5-10 puan üzerinde mülakat puanı verildiği, iller arasındaki puanlama farkının çok açık bir şekilde ortaya çıktığı, sonuçların performansa göre değil mülakata girilen ile göre şekillendiği yönündeki iddialar öğretmen adaylarınca sendikamıza iletilmiştir.” denilmektedir. 

Bu iddialar üzerine sendika “X” hesabından; “Başarı sıralamasındaki tek ölçütün yazılı sınav puanını olmasına olumsuz etki edecek; sıralamayı ve atama hakkını değiştirecek türden hiçbir müdahalenin ve puanlamanın kabulü mümkün değildir.” Her ne kadar demiş olsa da aynı paylaşımın içerisinde; “Bakanlığa düşen görev, belirsizliği gidermek, manipülasyonlara fırsat vermemek, mülakat sonuçlarını bir an önce açıklamaktır.” sözleriyle Bakanlığımıza sunduğu tavsiye bir önceki söylemiyle çelişmektedir.

Bu söylem çelişkisi yetkili sendikanın mülakat konusundaki düşüncesinin net olmadığı veya olamadığı sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Talat Yavuz, 3 Mayıs 2024 tarihinde konuk olarak katıldığı bir televizyon programında mülakat ile ilgili soruya net bir şekilde cevap vermek yerine, adeta topu taca atarak mülakat konusunda net olmadıklarınıyine göstermişlerdir.

Milli Eğitim Bakanlığımızın KPSS 2022 puanları esas alarak Mart 2023 öğretmen atama sonuçlarına göre oluşan taban puanlarının istatistiksel analizi 12.08.2024 tarihli yazımızda yapılmıştır.  Verilere göre Rehberlik (KPSSP121-14) alanında 81 ile 82 puan aralığında 601 aday bulunmaktadır. 

Öğretmen adaylarının sıralamasında 1 puanın bile 601 fark oluşturduğu bir ortamda, sendikanın paylaşımına göre KPSS puanının 5-10 puan üzerinde verilen mülakat puanlarının, öğretmen adaylarının geceli gündüzlü çalışarak alın terleriyle aldıkları sınav puanlarına göre oluşan sıralamalarını ne denli değiştireceğini herhalde düşünmek istemeyiz.

Yetkili sendikanın mülakat konusunda; “Öğretmen adayları KPSS puan sıralaması esas alınarak atanmalıdır.”şeklinde net bir duruş sergilemeyen “kudretli başkanlarına”aşağıdaki soruları yöneltme hakkımız olduğunu düşünüyoruz.

Oğlunu Paraf Ankara Yapı Kooperatifinin kurucusu yapan Ali Yalçın, öğretmen adaylarının dertleriyle dertlenebilirler mi?

Sendika kurullarında en fazla üç dönem (12 yıl) görev yapma kuralını kaldıranların, mezun olduğu alandan yıllarca atanamadığı için puan ve kontenjan bakımından daha avantajlı bir programdan mezun olmak için ikinci hatta üçüncü üniversiteyi bitirenlerle hiç hemhal olabilirler mi?

Maaşlarını astronomik rakamlara yükselten sendikacılar, emekli babasından çekine çekine harçlık isteyen gencin iç dünyasını idrak edebilir mi?

Sendikanın gücüyle hazine arazileri üzerinden gayrimenkul zengini olan sendikacılar, yedi yıldan beri atanamadığı için daha otuz yaşında saçları dökülen öğretmen adayının duygularına ortak olabilir mi?

Sendikacı nüfuzlarıyla çocuklarını üniversitelerde araştırma görevlisi olarak işe yerleştirenler, beş yıldan beri atanamayan öğretmen adayıyla hiç empati kurabilir mi?

Bir eli yağda diğer eli balda olan konfor ve şatafat içerisinde plazaların 20’inci katında sendikal saltanatlığı sürdürenler, kendi çıkar ve menfaatlerinin peşinde koşmayıp da asli görevleri olan temsil ettiği kitlenin sorunlarına odaklansalardı, bugün belki de bu sorunlar gündemimizde olmayacaktı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın mülakat konusuna açıklık getiren; “Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak, gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız.” talimatları karar vericilere yol gösterici niteliğindedir. 

Yıldırım Demirci

Yorum

Proje Okullarında Yeni Dönem Başladı: MEB’den İki Kategorili Model

Öğretmenlere Ek Ders Zammı, Memurlara Aile Yardımı Artışı: Toplu Sözleşme Gündemi

İstanbul'da Ekmek Fiyatlarına %20 Zam Geldi

Okulda Akran Şiddeti: Yusuf’un Ölümü İkinci Aile Dramını Getirdi

Memurlara 90.000 TL Promosyon Anlaşması İmzalandı Ama Sendikadan İtiraz Var!

MEB’den Öğretmenlere Zorunlu Eğitim: Her Yıl 60 Saat Hizmetiçi Program!

Proje Okulları Yönetmeliği Baştan Sona Yenilendi! İşte Kritik Değişiklikler!

MEB, Eğitimde Esnek Çalışma Modelini Hayata Geçiriyor

Memurlara Tarihi Anlaşma! 90 Bin TL Maaş Promosyonu Hesaplara Yatıyor!

MEB'den Öğretmenlere Özel Uzman Görevlendirme Duyurusu!

LGS 2025’te 719 Tam Puan: MEB’den Şaibe İddialarına Sert Tepki

Maaş promosyonlarında rekorların ardından sert düşüş

Okul Öncesi Öğretmenlerine Haftalık 6 Saat Ek Ders Ücreti Talebi!

Hazırlık Sınıfları Geri Sayımda mı? Lise Eğitimi Neden 5 Yıl Oldu?

Yeni Öğretmenlik Sistemi'nin İlk Sınavı Yarın: MEB-AGS ve ÖABT Nasıl Yapılacak?

Kamuda Sözleşmeli Personele Büyük Zam: İşte Yeni Maaş Tavanları!

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Görevden Alındı Yeni Atama Yapıldı

Kredi kartı faizlerine yönelik yeni karar Resmi Gazete’de yayımlandı

Proje okullarda öğretmenlere verilen yeni görevler belli oldu! Müdürlerle iş birliği ve hizmetiçi eğitin zorunlu oldu

Proje Okulları Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayımlandı

Memur Adayları Dikkat: KPSS-1 Tercih Kılavuzu Yayımlandı, Tercih İşlemleri Başladı!

Haftalık Tatil Hakkı Değişti: 6+1 Sistemi Yerine 10+1 Dönemi Başladı

Başöğretmeni Mine Öğretmen Hayatını Kaybetti

Eğitimde Yeni Dönem: MEB, Özel Eğitim ve Disiplin Yönetmeliklerini Değiştirdi!

MEB'den Sicil Affı Sinyali: Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik Yolunda Yeni Dönem!

Yiğit Bulut öldü! Bulut kimdir, hangi görevleri yaptı?

MEB’den Akademi Öğretmenlerine Zam Müjdesi: Yeni Maaşlar Açıklandı

Türkçe ve Matematik Branşlarında Kadro Açıldı: İşte Başvuru Detayları

LGS Sonuçları Açıklandı: LGS Sonuç Sorgulama, Öğrenciler ve Veliler İçin Tercih Süreci Başlıyor!

LGS Sonuçları Açıklanıyor! MEB'den LGS Tercih Süreci İçin Velilere Özel Kılavuz

Yükleniyor

YAZARLAR