ABD Ulusal Bilim Vakfı National Science Foundation (NSF), 4,24 metre ayna çapına sahip olan mevcut en büyük yer tabanlı güneş teleskobu Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu'nun (DKIST) elde ettiği ilk sonuçlarını paylaştı. ekilen görüntüler ile birlikte güneş yıldızının daha önce hiç görülmemiş iki muhteşem görüntüsü de yayınlanmış oldu.

ekilen görüntülerle birlikte ilk görüntü Güneş atmosferinin alt katmanı olan fotosferden gelen güçlü radyasyon nedeniyle Dünya yüzeyinden görülmesi çok zor olan kromosferi, yani yıldızın dış kabuğu olan kısmı gösteriyor. Kromosfer, güneş tutulması esnasında Ay'ın, yıldızın parlak ışığını engellediği anda görülebiliyor. Burada sunulan Güneş'e ait görüntü 82.500 km genişliğinde bir alanı gösteriyor ve devasa alana ait görüntü 3 Haziran 2022 tarihinde çekilmiş.

Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu'nun (DKIST)'ndan Gelen Görüntüler güneş araştırmalarına büyük katkı sağlayacak

Gelen ikinci görüntü ise Güneş'in kromosferinin daha ayrıntılı bir görünümünü içeriyor ve her biri 500 - 1.500 km genişliğinde olan bir dizi "granülü" gözler önüne seriyor. Bu görüntünün ise 3 Haziran 2022'deki güneş gözlemi sırasında çekilmiş olduğu duyuruldu.
DKIST adlı teleskop, yüksek uzaysal çözünürlüğü ve yüksek hassasiyeti sayesinde Güneş'in fotosferindeki nispeten ince olarak kabul edilen ayrıntıları ayırt edebiliyor. Bu da bilim insanlarının koronal kütle atımlarını yakından izlemelerine ve yıldızın kromosferindeki ve koronasındaki manyetik alanın gücünü ve yönünü belirlemelerine olanak sağlıyor.