Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan personelin Kılık ve Kıyafetlerine dair Yönetmeliğin 5. maddesinin “her gün sakal kesme” zorunluluğuyla ilgili ibareleri Danıştay 12. Dairesi tarafından iptal edilmiş, iptal kararı sonrası ilgili yönetmelikte değişikliğe gidilmişti.

Yapılan değişiklik sonrası Danıştay kararını tüm kamu personelini kapsamadığı öğrenildi.

Buna göre Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan personelin Kılık Kıyafet Yönetmeliğine dair 6. maddesinde şu hüküm yer alıyor:

"Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup olanlar, hakimler, savcılar, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yapan subay, sözleşmeli subay, yedek subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş, uzman jandarma, sözleşmeli erbaş ve er ile erbaş ve erler ilgili kurum ve kuruluşun özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara tabidirler." 

Ayrıca, yönetmelikte yer almasa da yönetmeliğin 6. maddesine dayanılarak çıkarılan "Ceza İnfaz Kurumları Personeli İle Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Öğrencilerinin Kıyafet Yönetmeliği"nin 5/g maddesi gereğince infaz koruma memurları ve infaz koruma başmemurları da sakal serbestliğinden yararlanamayacaktır.

Bu 4 grup personel dışında kalan kamu personeli, kurumlarına ait özel bir kılık kıyafet düzenlemesi yok ise sakal serbestliğinden yararlanabilecektir.