Rusya, Ukrayna'da işgal ettiği bölgelerde öğretmenlere zorla belge imzalatıyor. Eğitim müfredatının Rusça olması konusunda öğrenci ve öğretmenlere baskı yapan Moskova yönetimi, işgal bölgelerinde bulunan ve görev yapacak olan Ukraynalı öğretmenlerden derslerinde 'Rus müfredatı' işleyeceklerine dair belge imzalamalarını istedi.
Moskova'nın Rus işgali altındaki Ukrayna bölgelerindeki öğretmenlerden derslerinde Rusya'nın okul müfredatını işleyeceklerine dair yazılı bir bir belgeyi imzalamalarını istediği belirtildi.


HAZİRANDAN SONRA EĞİTİM RUSA OLACAK
Rusya tarafından işgal edilen bölgelerdeki Ukraynalı öğretmenler, The Guardian'a yaptıkları açıklamalarda, Rusya'nın kendilerine 21 Temmuz 2022 tarihine kadar bu belgeyi imzalamaları için zaman tanındığını; aksi taktirde istifa etmelerinin istendiğini belirtti. Öğretmenlerden bazıları ise Rurya tarafından evlerinden çıkarılmakla tehdit edildiklerini aktardı.
Rusya Eğitim Bakanı Sergey Krevtsov, Haziran ayı itibariyle Rus işgali altındaki tüm bölgelerde eğitimin "Rus standartlarına uygun olması gerekeceğini" açıklamıştı.


BELGEYİ İMZALAMAYAN ÖĞRETMENLERE DÜŞMAN MUAMALESİ

Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerin okulların 1 Eylül 2022'DE açılacağını dile getiren Kravtsov, 
"Entegrasyon sağlanacak. Bu yönde bazı adımlar attık: Öğretmenler eğitildi ve ders kitapları sağlandı" demişti.
İşgal altındaki Harkov bölgesinde yaşayan bir öğretmen yaptığı açıklamada, mevcut olarak tarih, coğrafya, dil ve ilkokul öğretmenlerinden bu belgeleri imzalamalarının istediğini ifade etti. Öğretmen "Matematik, fizik, biyoloji ve kimyayla Rusya propagandası yapılamıyor; o yüzden şimdilik onlara dokunmadılar" diye konuştu.
Öğretmenler, belgeye imza atarlarsa işgal altındaki bölgenin Ukrayna kontrolüne dönmesi durumunda 'düşmana yardım etme' suçlamasıyla yargılanmaktan korkuyor.