İSTANBUL Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Prof. Dr. Emre Tandırlı, dijitalleşme yönündeki gelişimlerin artarak devam edeceğini, böyle bir ortamda kullanışlılığı önceleyen "kullanıcı dostu" web tasarımına ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Tandırlı, web sitesi tasarımı yapılırken dikkat edilmesi ve kaçınılması gereken noktaları paylaştı.

Kullanıcı dostu web tasarımı denilen kavramı temel olarak doğru web tasarımı şeklinde tanımlamak gerektiğini belirten Tandırlı, hem kullanıcının ihtiyaçlarına etkin ve pratik cevap verebilmek hem de kullanışlılıkla görsel açıdan temel estetik değerleri bir arada dengeli bir biçimde sunmak için dikkat ve riayet edilmesi gereken temel kuralların aynı olduğunu ifade etti.

Tandırlı, web tabanlı ve mobil uygulama tabanlı dijital tasarımda işlevsellik ve görsel estetik denilen iki çatı değerler dizisinin bir biri ile ilintili, dengeli ve uyumlu bir bağı bulunduğunu aktardı.

Sadece web tasarımı değil, tüm tasarım alanlarında kullanıcı dostu olma kavramının ister istemez işlevsellik ile yakın çağrışım içinde olduğunu ifade eden Tandırlı, şöyle devam etti:

"Özellikle pandemi ile beraber dijitalleşen rutin yaşantımız içerisindeki temel döngüsel işleyişlerin büyük ölçüde artık web veya uygulama tabanlı platformlardan gerçekleştirildiği ortadadır. Öyle ki bu dijitalleşme yönündeki gelişimlerin artarak devam edeceği tüm bilim insanların üzerinde hemfikir oldukları bir noktadır. Böyle bir ortamda kullanışlılığı önceleyen başka bir deyişle kullanıcı dostu web tasarımına hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyulduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte bir o kadar ihtiyaç duyulan da etkili ve doğru bir iletişimsel platform oluşturulması amacı ile yalın, sade ve anlaşılır, kısaca her anlamda yetkin tasarımın gerçekleştirilmesi olacaktır. Bu da renk, tipografi ve benzeri görsel unsurların temel tasarım ilkeleri ve estetik duyarlılık parametrelerine uygun olarak organize edilmesi ile mümkün olabiliyor."

- "Tasarımda yaratıcı ve ilk olmak gerekiyor"

Web siteleri ya da mobil uygulamaları aracılığı ile sunulan bilgi, ürün ya da hizmetlerin kullanıcıların ihtiyaçlarına en hızlı ve etkili bir biçimde cevap vermesi gerektiğini anlatan Tandırlı, "Bu noktada web sitelerinde ve mobil uygulamalarda karşımıza ara yüz dediğimiz kullanıcının algısı üzerinde psikolojik bir etki oluşturan güçlü bir tasarım alanı çıkıyor. Özellikle pandemi sonrası günümüzde baş döndürücü bir hızla artan dijital kullanıcı sayısı ve aynı oranda artan bir dijital arz ara yüz tasarımında yeni arayış ve açılımları gerekli kılıyor. Nitekim özellikle artan dijital arz kurumlar arasındaki rekabeti de tetikliyor. Dolayısı ile tasarımda farklı olmak, ilk olmak ve yaratıcı olmak gibi kaçınılmaz yöntemlere başvurmak gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Tandırlı, öte yandan internet bağlantı hızının artmasıyla birbirine benzer, klişeleşmiş şablon web sitelerine yerine, sesli ve görüntülü her türden içeriklerin yüksek çözünürlüklü veri sunumuna olanak sağlayan web siteleri kurulabildiğini belirtti.

Kullanım odaklı ve klişeleşmiş standart şablonlardan kaçınmak gerektiğini vurgulayan Tandırlı, "Kurum kimliği ile bağdaşan renk, şekil, amblem, tipografi gibi öğelerin estetik duyarlılıkla bir araya getirildiği, ayrıca yukarıda belirtildiği gibi yaratıcı, yenilikçi ve aynı zamanda pratik kullanım kolaylığı sunan çözümler sunan ara yüz tasarımlarına yönelmek gerekiyor." görüşünü aktardı.

Tandırlı, oluşturulacak dijital web/uygulama platformunun uygulama niteliğini önceleyen mobil cihaz kullanımı odaklı bir yaklaşımla tasarlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.