Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Hava ve deniz ambulanslarıyla 88 bin hasta sağlık kurumlarına nakledildi

- Türkiye'de 2008'de hizmete giren helikopter ambulanslarla bugüne kadar 40 bin 50, 2010 yılında uygulamaya alınan uçak ambulanslarla 17 bin 175 hastanın nakli gerçekleştirildi, deniz ambulanslarıyla 31 bin 209 vakaya ulaşıldı

- Acil yardım ambulanslarıyla taşınan hasta sayısı bu yıl ekim ayı sonu itibarıyla 5,7 milyon oldu

(Yeşim Sert Karaaslan/Ankara)


2- "Kralların yiyeceği" trüf mantarından 5 yılda 425 ton üretim hedefi

- Orman Genel Müdürlüğünün envanter ve planlama çalışmalarıyla Türkiye genelinde 395 hektar alan doğal trüf ormanına dönüştürülürken 60 hektarda da yapay trüf ormanı oluşturuldu

- Türkiye’de 400’e yakın ailenin geçim kaynağını oluşturan trüf mantarı İtalya, İspanya, Fransa, İsveç, İsviçre, Almanya ve ABD'ye ihraç ediliyor

(Enes Duran/Ankara)


3- Kozmetik sektörünün 2023 ihracat beklentisi 1,6 milyar dolar

- Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği Kongre Başkanı Fuat Arslan:

- "Türk kozmetik sektörü 162 ülkeye ihracat yapan ve dış ticaret fazlası veren bir sektör. Bu ülkelerin başında Irak, ABD, Rusya ve İran yer alıyor"

(Erhan Cihan Ünal/Ankara)


4- Gaz tedarikinde köşeye sıkışan AB'nin kaynak arayışında Güney Gaz Koridoru öne çıkıyor

- LNG ithalatına hız veren Avrupa ülkeleri için Güney Gaz Koridoru'nun kapasitesinin artırılması öncelikli alternatifler arasında yer alıyor

- Güney Gaz Koridoru'nda taşınacak gazın hacminin artırılabilmesi için ek rezervlere ve kaynak ülkelere ihtiyaç duyuluyor

- Danışmanlık şirketi Methinks Kıdemli Ortağı John Roberts: "Güney Gaz Koridoru projesi için boru hatlarının geçiş güzergahında olan Türkiye kilit öneme sahip"

(Sibel Morrow/Firdevs Yüksel/Ankara)


5- "Eski Van Şehri"ni ayağa kaldırmak için 50 kişilik uzman ekip çalışıyor

- Van Valisi Ozan Balcı: "Burayı tam anlamıyla bir tarih, ticaret, turizm ve kültür adasına dönüştüreceğiz. Van Kalesi de görkemli heybetiyle alana ayrı bir güzellik katıyor. Alandaki Ulu Cami, Kızılca Minare, Miri Ambarı gibi tarihi yapılar restore edilecek"

- Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli: "Kazdığınız her yerden tarih fışkırıyor. İlimizin 7 bin yıllık geçmişi var. Mardin'e veya Diyarbakır'a gittiğinizde tarihi yerleri geziyorsunuz ama Van'da eski tarihi bina yok çünkü tamamen yakılıp yıkıldı. Burada tarihi yeniden canlandıracağız"

(Emre Ilıkan/Van) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Dünya Kupası ev sahibi Katar'a yönelik tepkiler oryantalizmin yeniden tasarlanması

- Siyaset bilimci akademisyen Muhammed Jalal:

- "Bazı eski oryantalist klişeler medyada defalarca ısıtılıp öne sürüldü. Araplar ve Müslümanlar, yalnızca petrol üretme ve Batı başkentlerinde hesapsızca para harcama konusunda faydalı olarak tasvir edildi"

- "İnsan hakları, dış ve iç hedeflerine ulaşmak için Batılı devletler tarafından kullanılan bir araçtır, başkalarını yenmek için kullandıkları bir sopa"

(Gülçin Kazan Döger/İstanbul) (Görüntülü)


7- Sezon başında Fenerbahçe'den Hull City'ye transfer olan Pelkas, ligleri kıyasladı:

- "Süper Lig ile Championship arasında çok ciddi bir tempo farkı var. Bunu sahada hissedebiliyoruz. Bence bunun sebebi hakemler. İngiltere'de hakemler oyunu durdurmuyor"

- "Fenerbahçe'de ilk sakatlığımın çok kötü bir zamanda geldiğini düşünüyorum"

- "Dünya Kupası'nda Messi'den dolayı Arjantin'i destekliyorum. Benim için Messi şu anda dünyanın en iyi futbolcusu"

(Süha Gür/Antalya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.