ÖSYM, adaylardan alınan yüksek sınav ücretlerini güvenlik gerekçesine bağladı. Düşük sınav ücretlerinin sınavın güvenliğini ve sağlığını tehlikeye atacağını açıklayan ÖSYM, böyle büyük bir organizasyonun ancak yüksek ücretlerle yapılabileceğine işaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde ÖSYM’nin (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı) sınav ücreti gelirlerinde meydana gelen devasa artışa dikkat çekmiş, ÖSYM’nin sınav ücreti gelirleri ve karlılık durumu ile ilgili sorular yöneltmişti.

ÖSYM: DÜŞÜK ÜCRET SINAV GÜVENLİĞİNİ OLUMSUZ ETKİLER

22 Kasım 2022 tarihinde ÖSYM’den gelen yazıyla önergeyi yanıtlayan Bakanlık geçtiğimiz temmuz ayında sorularının dışarı sızdırılmış olması sebebiyle KPSS’nin iptal edilmiş olmasına karşın önergeye ÖSYM’nin cevabında şu ifadeleri kullanıldı: 

“Başkanlığımız, adaylara sınavlarda sadece hak ettiğinin verilmesi, haksız kazanımların önüne geçilmesi için her türlü güvenlik tedbirinin alınması kapsamında büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Ancak Türkiye genelinde büyük bir organizasyonu sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmek için ihtiyaç duyduğu finansmanı adaylardan topladığı sınav başvuru ücretleri ile sağlayan Başkanlığımız sınırlı kaynaklarla bu işi yürütmektedir. Sınav başvuru ücretlerinin daha düşük belirlenmesi; sınav güvenliği, görevli sayısı, soru oluşturma ve bilişim teknolojileri kapsamında kısıtlamayı gerektirecektir ki bu durum sınavların sıhhatini ve güvenliğini ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir.”

“ÖSYM ŞEFFAF VE GÜVENİLİR BİR YAPIYA KAVUŞTURULMALI”

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı  ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda defalarca güvenlik skandallarına imza atılmasına karşın dört başı mağrur bir edayla sınav güvenliği için sınav ücretlerinin yüksek seviyelerde tutulması gerektiğini iddia edebildiğini belirten CHP’li Levent Gök; 

“ÖSYM taşıdığı sorumluluğun ‘Sınav hizmetlerine ilişkin süreçlerin yürütülmesi yurt genelinde dikkatle takip edilen önemli bir kamu hizmetidir. Bu süreçte oluşacak aksamalar telafisi imkânsız maddi ve manevi zararlara sebep olabilecektir’ cümleleriyle özetlemektedir ancak bu sorumluluğun gereğinin ne kadar yerine getirildiği kamuoyunun malumudur. ÖSYM şeffaf ve güvenilir bir yapıya kavuşturulmadığı sürece gençlerimizin geleceği çalınmaya, yetişmiş yurttaşlarımız beyin göçüne devam edecektir” dedi.