Ayrıca ÖSYM’nin YKS’de görev alanlara sınav görevi ücretlerinin, duyurulan ücretlerin altında bir ödeme yapması da görev alanları çileden çıkardı ve güvensizlik yarattı. 

Sosyal medya üzerinde 24 saatlik zaman diliminde yapılan ankete 5495 kişi katılım sağladı. Anketteki“ÖSYM'nin yapacağı KPSS'de görev almak için başvuru yapacak mısınız? Sorusuna 5033 kişi HAYIR, 353 kişi EVET, 109 kişi de KARARSISIM cevabını verdi.

Anketteki somut veriye bakılırsa, ÖSYM  ağır sınav koşullarını gözden geçirmez ve sınav görevi süresince  emek-zaman-ücret-sorumluluk dengesini yeniden düzenlemezse, sınav görevlisi bulmakta sorun yaşayacak.

Anketteki sayısal veri de katılımcıların söylemleri de birbirini destekler durumda ve ÖSYM’ye mesaj niteliğinde. İşte ÖSYM’ye o mesajlardan bazıları… 

“Sendikal olarak karar alınmalıdır. Sınavı yapan öğretmene güvenmeyen kuruma bizde güvenmiyoruz.”

“Net olarak söylüyorum öğretmen camiası tutarlı olmadı hiçbir zaman ve yine olmayacak. Ben artık görev almayacağım ÖSYM sınavlarında. Bu kadar rezillik, bu kadar emek sömürüsü olmaz. Adamlar resmen bizimle dalga geçiyor. Bakın sadece bir sınav görev almama eylemi yapalım bakın neler oluyor. Ama bir daha söylüyorum öğretmen camiası ile bu iş olmaz.”

“Net olarak söylüyorum almayacağım.”

“Arkadaslar bizden ogretmen olur...birlik olmazBasvuru mu dediniz, yapmadim, yapmayacagim.Cocuklariniz varsa hele zaman calmaya degmez, hakkimizi vermeyenlere ancak bu sekilde ses cikaririz, gorev istemeyerek, reddederek.Lutfenhakkimiza bir defalik , bu defalik sahip cikalimSevgiler

“Öğretmenle ye, iç, konuş ama eyleme gitme. Ya yukarıdan sendika satar, ya beraberiz diyenler satar. Sonra "Nasreddin Hoca ve Fil" hikayesini nasıl unutmuşum dersin.”

“Başvurmayalım arkadaşlar.Birlik olup tepki gösterelim.Sanayide usta kaputu açmıyor o paraya.Bizimemeğimiz daha mı az değerli.Ateş pahası ortalık.O gün göreve gidince o para bitecek zaten yakıtıydı, yemeğiydi..”

“Kesinlikle almayacağım.”

“Yapmayacağım”

“400den asagi hic bir sinav benim emegimi vermeye degmez.”

“Anket yapmak yeterli değil, görev almama protestosu için eylem başlatmak lazım”

“sendikal olarak toplu eylem kararı alınmalıdır. Bireysel olarak hiç bir iş olmaz”

“haklısınız hocam ama oradada yetkili /çoğunluk sendika belli, itaat ederler katılamazlar, meslektaşlarını her zaman olduğu gibi satarlar”

“ben cevap veren öğretmenlerin samimiyetine güveniyorum. Yorumları okursanız nasıl tepki verdiklerini görürsünüz.”

“Almayın kardeşim almayın lütfen almayın biz değerliyiz bizden başka bunu kimse yapamaz almayın.Değerimizibilsinler çıkarlarımız haklarımız için hiç olmazsa bir kere birlik olalım.”

“Hâlâ evet veya kararsızlar mı vaaarrr :))) vallahi ÖSYM olsam daha da düşürürdüm :)) Haktır çünkü...”

“Araç ev anahtarımla sınava giremeyecegim söylendiği gunden beri görev almıyorum. Almayacağım.”

“Birlik olmalıyız, halkımızı yediler. Ben başvurmayacağım.”

“Değmez ....ben de almayacağım”

“Hakkımızı istiyoruz”

“DGS sınavında son onay tarihini Perşembe yaptılar bende onayladım. Tabi ki ücretleri cuma günü yatırdılar. Ama kpssiçin çok beklerler.”

“Anket yanlış. Doğrusu şu olmalıydı. MTSK sınavları dahil ÖSYM, A.Ü. Sınavlarında öğretmenlerin görev almamaları için ne kadar Öğretmen Sendikası varsa "Ortak Karar" alıp. Eylem yapmaları gerektiğine inanıyor musunuz diye sorulmalı idi.

MTSK Sınavlarında akşama kadar sütçü beygiri gibi ( teşbihte hata olmasın) koşan öğretmen ama o günkü sınavlarda en düşük ücreti alan yine öğretmen. Birlik olmadıkça ezilmeye mahkumuz. Sendikalar ağzına yüzüne bulaştırdıkları siyaseti bırakacaklar. Aslı görevleri olan Öğretmenlerin haklarını savunmayı iş edinecekler vesselam.

Biraz ağır olacak belki ama doğru olacağı için söylemek zorunda hissediyorum " Biz eşsek oldukça, semer vuran hep olacak."

 

“bu anket patlar”

“Önce dedikleri parayı bi ödesinler. Gelecek yıl Bin lira deseler de gitmem”

“Kandirildik,bir daha asla,”

“Sadece bir sınav yaa bir sınavda görev almazsak bu durumu değiştirebiliriz.”

Bakalım ÖSYM, nasıl bir yol izleyecek? Söz sırası ÖSYM’de.

Kadriye DEMİREL/ Eğitimci Yazar