Yayımlanan kararda, "Bu Kanun, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenleri kapsar" ifadesi yer aldı.
12 maddeden oluşan Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi, milyonlarca öğretmenin itirazına karşın AKP ve MHP milletvekillerinin kabul oyuyla üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan kabul edilmişti. Eğitimciler, uygulanmaya başlanacak teklifin eğitimi böleceğini belirtmişti.
AKP’nin teklifi ile alelacele Meclis’ten geçirilen teklif kapsamında öğretmenler, “Aday öğretmenlik, öğretmenlik, uzman öğretmenlik” ve “Başöğretmenlik” kadroları altında sınıflandırılacak. Toplamda 10 yıl kıdemi olan ve sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenlerin maaşlarında bin lira artış olacak. Kıdemi 10 yıl olan uzman öğretmenler, başöğretmen unvanı alabilecek. Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na tabi tutulacak. Kanun kapsamında öğretmenlik mesleği, “Eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği” olarak tanımlanacak.Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek. Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20’den yüzde 60’a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40’tan yüzde 120’ye yükseltilecek. Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e çıkarılacak.

ÜÜNCÜ ŞAHISLARIN ÖNÜ AILACAK

Kanunun, “Öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi” bölümüne göre öğretmenler, öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından seçilecek. Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yer alan, “Öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’nca seçilir’ ibaresi ise kanunda yer almayacak. Eğitimcilere göre, bu ifadenin çıkarılmasıyla öğretmen seçiminin başka kurumlara devrinin önü açılacak.

DENETİMSİZLİĞE DAVET

Milli Eğitim Temel Kanunu'nda öğretmenlik mesleği, "Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir" diye tanımlanırken yeni kanunda, “Devlet” ibaresi olmayacak. Değişiklik, öğretmenlik mesleğinin devlet denetiminden uzaklaştırılmasının önünü açacak.